Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Volontiranje u Isusovačkoj službi za izbjeglice

Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj provodi niz različitih aktivnosti kojim potpomažu izbjeglice pri integraciji u društvo. Više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj provodi niz različitih aktivnosti kojim potpomažu izbjeglice pri integraciji u društvo. Mali, ali stručan tim uz ravnatelja i voditeljicu ureda čine dvije pravnice, dva kulturalna medijatora i prevoditelji, socijalna radnica i suradnica za komunikaciju i zagovaranje. Bilo da se radi o tečaju hrvatskog jezika, podrške pri učenju učenika i studenata, pri zapošljavanju ili organizaciji izleta, ništa od toga ne bi bilo moguće bez mreže volontera koja svakodnevno raste.

Volonteri kao produžena ruka djelatnika, prvi su most između izbjeglica i lokalne zajednice. Kroz svoje svakodnevno zalaganje te nesebično darivanje znanja, sposobnosti i vremena, izbjeglicama daju vjetar u leđa, dok istovremeno pružaju pravovaljane informacije članovima lokalne zajednice čime smanjuju razinu diskriminacije, stereotipa i predrasuda koji u hrvatskom društvu još uvijek postoje.

U učionici Centra za integraciju „SOL“, odvijaju se dvije glavne aktivnosti u kojima volonteri trenutno najviše sudjeluju, tečajevi hrvatskog jezika i tzv. učenje subotom, podrška pri učenju mladih izbjeglica u obrazovanju.

Studenti i studentice hrvatskog jezika te profesori sa radnim stažom svoje vrijeme i znanje koriste kao organizatori, provoditelji i predavači grupnog tečaja hrvatskog jezika. Ukoliko netko od polaznika nije u mogućnosti pratiti nastavu prema unaprijed određenom tempu, drugi dio volontera Isusovačke službe za izbjeglice pruža individualnu podršku.

Pružanje podrške pri učenju jednom tjedno odvija se subotom, gdje se 15 ak učenika osnovne i srednje škole priprema za nastavu za sljedeći tjedan kroz pisanje zadaća i učenja za nadolazeće ispite. Radi se o učenicima od 10 do 17 godina, a dolaze iz Irana, Ukrajine, Sirije i Eritreje. Trenutno se aktivnost provodi u suradnji sa Centrom za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje „Krugovi“, unutar projekta „ZIP – Zajedništvo, Integracija, Participacija“, gdje je  financijska podrška projekta ostvarena od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Volontiranje u JRS-u je za mene posebno iskustvo u kojem osobno rastem i širim vidike raznih kultura i običaja. Učenje subotom mi je omiljeno zbog raznih dobnih skupina djece i načina njihova snalaženja i integracije u obrazovnom sustavu kao i među svojim vršnjacima, ali i raznih aktivnosti i zadataka s kojima se suočavamo.“, govori volonterka Patricija, koordinatorica aktivnosti.

Bilo da se radi o korisnicima, volonterima ili djelatnicima Isusovačke službe za izbjeglice, svatko tko dođe u Centar za integraciju „SOL“ može posvjedočiti, ne samo pružanju određenog vida podrške, već i svakodnevnom stvaranju prijateljstava kroz prihvaćenje različitosti i bogatstva koje svatko od nas unosi.

Pozivamo sve motivirane za uključenje u volonterske aktivnosti da se jave Isusovačkoj službi za izbjeglice na službenu adresu elektroničke pošte: [email protected] kako bi u novom ciklusu bili uključeni u početnu edukaciju volontera te u aktivnosti koje slijede.

Post Tags
Share Post