Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

XXI. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije: „Bog stvara originale i voli sve na vama”

U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 1. travnja, održan je XXI. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije. Za više od 700 učenika naše Nadbiskupije, zajedničko druženje započelo je misom u crkvi sv. Ante na Humcu, a nastavljeno je u Međugorju i Mostaru. Ni kišno vrijeme nije spriječilo maturante i njihove vjeroučitelje da kroz molitvu, pjesmu i druženje zahvale Bogu na svim milostima koje im je udijelio tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Euharistijsko slavlje na Humcu predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a čitanja i molitvu vjernika su pripremili učenici splitske Zdravstvene škole s vjeroučiteljicom Mirjanom Vučica. Pjevao je solinski Papa band pod vodstvom Sanje Štrk.

U prigodnoj homiliji, mons. Glasnović je istaknuo kako je smisao svih naših djela spasenje i upoznavanje Isusa Krista. „Dragi mladi prijatelji, nemojte se nikad uspoređivati s drugima. Bog stvara originale i voli sve na vama. Isus voli sve osim grijeha te nas poziva da se borimo protiv njega. Za učiniti grijeh nam ne treba nikakav trud, a za kršćansko rješenje određenog problema  treba nam odricanje i suradnja s Kristom. Taj put je teži, ali nas dovodi do potpunog ostvarenja naše osobnosti i do autentične sreće”, poručio je, između ostalog, mons. Glasnović. Zaključujući homiliju, pozvao je mlade na hrabrost: „Bog koji vas je stvorio zna što će s vama. On je onaj koji nam svojom ljubavlju pomaže da skinemo maske svoga života i budemo Njegov original u ovom svijetu”.

Nakon misnog slavlja, uslijedilo je svjedočanstvo don Roka Kaštelana koji je mlade upoznao sa svojim životnim putem. „Moji ozbiljni životni problemi su započeli već u 5. ili 6. razredu osnovne škole. Odrastanjem, moji problemi su samo rasli. Zapao sam u ropstvo alkohola, droge i različitih ovisnosti. Svoju sreću sam pokušao pronaći u stvarima koje ne mogu ispuniti čovjeka. Postao sam član Torcide, kada je Hajduk igrao opće nisam išao na nastavu. Stvari su se samo pogoršavale, do trenutka kada me prijatelj ubacio u jednu molitvenu zajednicu. Iz početka sam na molitve išao zbog lijepih djevojaka, postupno shvativši da me Isus ljubi takvog kakav jesam te da On jedini može u potpunosti ispuniti moj život”, poručio je don Roko mladima, potaknuvši ih da Krista izabiru prije svega drugoga.

Zatim se maturantima obratila predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši svima koji su svojim doprinosom pridonijeli ovom susretu, zaželjela je maturantima sreću u budućim životnim izborima. „Uvijek računajte na Krista. U svim vašim odabirima On će biti s vama, a vi budite Njegov glas u ovom svijetu”, zaključila je.

Nakon posjeta Međugorju i Mostaru, maturanti su se puni radosti i lijepih uspomena vratili svojim kućama.

Post Tags
Share Post