Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Zaključena kontinentalna faza Sinode o sinodalnosti

Druga etapa Sinode o sinodalnosti, odnosno kontinentalna faza, zaključena je 31. ožujka. Tim je povodom Generalno tajništvo Sinode komentiralo proces u priopćenju, prenosi Vatican News.

Završetkom kontinentalne faze Sinode, zaključeno je vrijeme raširenog savjetovanja Božjeg naroda. Uključivanje vremena za slušanje, dijalog i razlučivanje mjesnih Crkava na istome zemljopisnom području „predstavljalo je novo obilježje koje je uveo ovaj sinodalni proces”, navodi se u priopćenju Generalnog tajništva na službenim mrežnim stranicama Sinode o sinodalnosti.

Održano je sedam kontinentalnih sinodskih skupština, te je druga faza Sinode predstavljala „istinski proces slušanja i razlučivanja na kontinentalnoj razini”. Svi su se osvrnuli na ključno pitanje u središtu sinodalnog procesa: „Kako se danas na različitim razinama (od lokalne do opće) ostvaruje naš ‘zajednički hod’ koji Crkvi omogućuje naviještanje Evanđelja u skladu s povjerenim joj poslanjem?”

Različite su razine pomogle u procesu, slijedeći načelo supsidijarnosti. Lokalni organizacijski odbori pomogli su u pripremi i realizaciji kontinentalnih skupština uz pratnju i nazočnost čelnika vatikanskog Glavnog tajništva Sinode ili glavnog izvjestitelja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode. Njihova je prisutnost bila svojevrstan „znak blizine i želje Svete Stolice da sluša mjesne Crkve”.

Kontinentalne sinodske skupštine održane su tijekom veljače i ožujka 2023., te su sudjelovali predstavnici čitavog Božjeg naroda: biskupi, svećenici, osobe posvećenoga života te laici. Tijekom skupština raspravljali su i odgovorili na tri ključna sinodska pitanja u dokumentu kontinentalne faze. Pitanja su se odnosila na teme u dokumentu koje su im najvažnije te na identificiranje područja napetosti i prioriteta.

Generalno tajništvo Sinode sa zadovoljstvom je primijetilo da su svi sudionici različitih kontinentalnih skupština u dokumentu pronašli područja s kojima se mogu pozabaviti, kao i putove naprijed za Crkvu, unatoč širokim crkvenim i kulturnim razlikama i raznolikosti perspektiva.

Plod tih rasprava nalazi se u Završnom dokumentu koji je izradila svaka skupština i koji će pridonijeti radu prvog zasjedanja Biskupske sinode, koje je zakazano od 4. do 29. listopada 2023.

Generalno tajništvo Sinode u svom je priopćenju istaknulo kako su sve skupštine obilježile „milosno vrijeme za Crkvu”, odražavajući veliku želju za obnovom zajedničkim hodom u jedinstvu s Kristom. Kontinentalni proces iznio je duboku „radost i ljubav tolikih vjernika prema svojoj Crkvi, Božjem narodu, unatoč njegovim nedostacima i slabostima, kao i važnost slušanja kao instrumenta i trajne dinamike crkvenog života. Skupštine su također potvrdile metodu ‘duhovnog razgovora’ kao način poticanja autentičnog slušanja i razlučivanja zajednice kako bi se došlo do crkvenog konsenzusa”.

Na kraju je Generalno tajništvo Sinode u svom priopćenju izrazilo „srdačnu zahvalnost” svima koji čine da se taj proces odvija i donosi plodove. Također se napominje kako će se savjetovanje nastaviti, usredotočujući se sada na provedbu „sinodalnih reformi” u svakodnevnom životu mjesne Crkve, uz svijest da mnogo toga o čemu se do sada raspravljalo i uočilo na lokalnoj razini ne zahtijeva razlučivanje opće Crkve ili intervenciju Petrova Učiteljstva, piše Vatican News

Do sada objavljeni završni dokumenti dostupni su ovdje.

Post Tags
Share Post