Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Započela jubilarna 50. Vjeronaučna olimpijada

Jubilarna 50. Vjeronaučna olimpijada, državno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u vjeronauku, započela je u utorak 9. svibnja u Srednjoj školi Pregrada, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.


Domaćin državnog natjecanja ove je godine Zagrebačka nadbiskupija, odnosno Pregrada i Tuhelj, a na natjecanju sudjeluje 20 ekipa osnovnih, 20 ekipa srednjih četverogodišnjih škola te, prvi put, i pet ekipa srednjih trogodišnjih škola. Tema ovogodišnjeg natjecanja su „Naša draga svetišta“, a materijale za natjecanje pripremio je vjeroučitelj Tomislav Krušlin.

Na početku uvodnog dijela okupljenim učenicima, mentorima i uzvanicima obratio se župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi i dekan Tuheljsko-pregradskog dekanata preč. Ivan Mikec. „Želim svima koji ste danas ovdje lijepe trenutke natjecateljskog duha i upornosti jer, kako veli sv. Pavao, svi trčimo, a samo netko dobije vijenac pobjednika. Trudite se da ostvarite što bolje rezultate jer time ćete pokazati i svoju ljubav prema gradivu koje ste učili, a učili ste o hrvatskim svetištima“, istaknuo je.

Preč. Mikec poželio je sudionicima da ono što su naučili „dobro, plemenito i časno prenesu u naše društvo i u svagdanji život“. Predvodio je molitvu te zazvao Božji blagoslov na okupljene kako bi bili vjesnici Evanđelja i svjedoci Božje ljubavi u svijetu. Riječi pozdrava uime škola domaćina, Osnovne škole Janka Leskovara, Srednje škole Pregrada i Glazbene škole Pregrada, uputila je ravnateljica srednje škole Vilmica Kapac. „Vi ste zaista već svi najbolji i u ovom trenutku se natječete sami sa sobom“, rekla je ravnateljica Kapac i zaželjela puno uspjeha svim natjecateljima.

Pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Gradonačelnik je istaknuo važnost svećenika Branka Ivanjka, tadašnjeg pregradskog župnika, koji je bio jedan od pokretača Vjeronaučne olimpijade.

Uime Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije okupljene je pozdravila tajnica Anita Vranić, koja je istaknula kako je Vjeronaučna olimpijada prvi put na nacionalnoj razini, kao državno natjecanje iz vjeronauka, održano u školskoj godini 1999./2000. Predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić obratila se okupljenima uime nadbiskupije domaćina i zahvalila je ravnateljicama škola, pregradskom župniku te vjeroučitelju Tomislavu Krušlinu na pripremi i organizaciji cijeloga natjecanja. Zaželjela je sudionicima da uživaju u natjecanju i u zajedničkom druženju.

Viši savjetnik za vjeronauk Tomislav Tomasić obratio se uime Agencije za odgoj i obrazovanje. „Govoreći o svetištima, papa Franjo nas podsjeća da su to mjesta gdje se osjeća posebna radost zajedništva, gdje se otvara srca i gdje proživljavamo ljepotu duhovnog iskustva. Radost zajedništva kroz ekipno natjecanje, kroz druženje i upoznavanje svih učenika i mentora iz svih naših (nad)biskupija i sklapanje novih prijateljstava posebno je obilježje natjecanja iz vjeronauka“, kazao je Tomasić.

Nakon programa otvorenja natjecanja uslijedile su upute za pisani dio, nakon kojeg slijedi kulturno-edukativni program te euharistijsko slavlje, koje će u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski s početkom u 18 sati. Pobjednik natjecanja bit će poznat u srijedu 10. ožujka nakon natjecanja „Milijunak“, koje je predviđeno za najboljih pet ekipa.

Zagrebačku nadbiskupiju u kategoriji osnovnih škola predstavljaju: OŠ Trnjanska, OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Lotrščak iz Zagreba, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića te OŠ „Vladimir Deščak“ iz Svete Nedelje. U kategoriji srednjih škola natječu se: I. i III. gimnazija te Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba te Srednja škola Zlatar. Prva vjeronaučna olimpijada održana je 25. ožujka 1973. u Pregradi, a pobjedu je odnijela Župa Goričan. Na Facebook stranici Župe Pregrada možete pogledati fotografije s prvog natjecanja iz župne spomenice, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Post Tags
Share Post