Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Započelo sastavljanje radnog dokumenta Sinode o sinodalnosti

Odbor od 22 osobe ovaj je tjedan započeo s sastavljanjem radnog dokumenta Sinode o sinodalnosti koji će biti nacrt za rasprave na susretu biskupa u listopadu, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Prema priopćenju Generalnog tajništva Biskupske sinode od 12. travnja, „skupina stručnjaka s pet kontinenata“ sastaje se u Vatikanu do 19. travnja „s ciljem započinjanja promišljanja koje će u kasnijoj fazi dovesti do izrada instrumentum laborisa, radnog dokumenta za prvo zasjedanje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode“.

Instrumentum laboris, odnosno prevedeno s latinskog „radni dokument“, uokviruje rasprave Biskupske sinode. Tijekom sinode biskupi daju komentare i zapažanja na radni dokument te se sastaju u malim skupinama za raspravu kako bi predložili izmjene teksta ili donijeli nove tekstove i odredili dodatna područja za razmatranje.

Za početak izrade radnog dokumenta, kako prenosi CNA, skupina stručnjaka sastat će se iza zatvorenih vrata kako bi razgovarali o kontinentalnoj fazi Sinode o sinodalnosti u cjelini te analizirali sedam završnih dokumenata koje je podnijela svaka od regionalnih skupština. Analiza odbora će „naglasiti tenzije i prioritete koje treba detaljno proučiti tijekom listopadske skupštine“.

Vatikan je objavio imena 22 osobe koje će sudjelovati u prvoj fazi pisanja ovog dokumenta. Samo četiri od navedenih sudionika isti su „stručnjaci“ koji su pomogli u pisanju radnog dokumenta za vođenje kontinentalne faze sinode prošle jeseni: australski nadbiskup Timothy Costelloe; talijanski monsinjor Piero Coda; australska profesorica Susan Pascoe; i Mauricio Lopez, voditelj pastoralnog djelovanja Latinoameričkog vijeća biskupa (CELAM).

Među osobama koje rade na novom sinodskom dokumentu su: američki biskup Daniel Flores iz Brownsvillea u Teksasu, zatim s. Nathalie Becquart te vlč. Giacomo Costa, SJ, koji je služio kao tajnik za komunikacije Amazonske sinode.

Druga dva biskupa koja su pridonijela procesu pisanja su mons. Luis Marín de San Martín, podtajnik Sinode, i mons. Lucio Muandula iz Xai-Xaija iz Mozambika.

Osim Becquarta i Pascoea, još četiri žene sudjeluju u izradi nacrta: profesorica katoličke socijalne misli na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji Anna Rowlands, zatim profesorica kanonskog prava na Sveučilištu u Erfurtu u Njemačkoj Myriam Wijlens, kao i s. Shizue Hirota, mercedarijanska misionarka iz Japana i franjevka s. Marie-Kolbe Zamora iz Texasa.

Među laicima koji rade na dokumentu su: urednik isusovačkog mjesečnika “Aggiornamenti Sociali” Talijan Paolo Foglizzo i voditelj komunikacija Generalnog tajništva Biskupske sinode Thierry Bonaventura.

Ostali članovi odbora su: talijanski teolog mons. Pierangelo Sequeri i poljski svećenik mons. Tomasz Trafny, kao i tri profesora teologije koji predaju na Papinskom sveučilištu Gregoriana: o. Dario Vitali, o. Giuseppe Bonfrate i o. Pasquale Bua.

Isusovački kardinal Jean-Claude Hollerich, generalni relator Sinode o sinodalnosti, također sudjeluje na sastancima skupine zajedno s generalnim tajnikom Sinode kardinalom Mariom Grechom.

Na kraju sastanka koji će trajati tjedan dana kako bi se započela izrada radnog dokumenta sinode, u Vatikanu će 20. travnja biti održana konferencija za novinare.

Nakon što instrumentum laboris bude objavljen, biskupi će imati više mjeseci da pregledaju dokument prije prve skupštine zakazane za razdoblje od 4. do 29. listopada. Radni dokumenti za nedavne biskupske sinode objavljivani su u lipnju.

Sinoda Katoličke Crkve o sinodalnosti u tijeku je od listopada 2021. Sastojat će se od dviju skupština koje će se održati u listopadu 2023. i listopadu 2024. i trajat će gotovo mjesec dana svaka. Kontinentalna faza, koja je uslijedila nakon biskupijske, završila je 31. ožujka.

Dva zasjedanja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode okupit će biskupe iz cijeloga svijeta kako bi raspravljali i pripremili završni dokument koji će biti savjetodavnog karaktera za Papu.

Post Tags
Share Post