Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Zatvoreni nikaragvanski biskup dobio španjolsku nagradu

Nikaragvanski biskup Rolando José Álvarez Lagos koji se nalazi u zatvoru zbog kritike režima Daniela Ortege, dobio je ovogodišnju nagradu “Charisma Award” španjolske redovničke konferencije, objavio je u srijedu 19. travnja Kathpress.


Biskupu Matagalpe nagradom je odano priznanje za društveni angažman u kategoriji Misije i suradnja, zbog zauzimanja za progonjenu Crkvu u Nikaragvi, piše u priopćenju španjolske redovničke konferencije.

Biskup se vjerojatno neće moći pojaviti na dodjeli nagrade u studenomu, jer je u veljači osuđen na 26 godina zatvora zbog optužbe za veleizdaju.

Kathpress prenosi i informacije o zabrinutosti za život biskupa Alvareza. Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava (IACHR) zatražilo je od sandinističkog režima da se pobrine za poštivanje biskupovog „prava na život, osobni integritet i zdravlje“ i da uvaži međunarodne standarde glede uvjeta u zatvoru. Nadalje se traži da se obave stručne medicinske pretrage na temelju kojih bi se odredila terapija biskupu koji ima komorbiditet, kao i da mu se omogući kontakt s rodbinom i odvjetnicima.

Biskup Alvarez je 25. ožujka prikazan na državnoj televiziji, u snimkama nastalim u uređenom prostoru u zatvoru „La Modelo“. Snimke na kojima doručkuje s rodbinom u svjetskoj javnosti označene su kao propaganda, kao i njegova izjava pred kamerom da je „zdrav i dobrog stanja“ i da je zahvalan sigurnosnom osoblju za dostojno postupanje. Tim više što je u trenutku kad je davao tu izjavu bio vidno mršav i osijedio. Još prije toga objavljeno je da je podvrgnut pooštrenim mjerama i u samici.

Zatvoreni biskup je prije odlaska u zatvor 19. kolovoza 2022. bio je u kućnom pritvoru nakon što je opetovano kritizirao režim Daniela Ortege zbog kršenja ljudskih prava. U veljači 2023. odbio je otići zajedno s 222 politička zatvorenika u izgnanstvo u Sjedinjene Američke Države, što je nikaragvanski diktator Daniel Ortega označio „arogantnim“. Dan kasnije u ubrzanom postupku osuđen je na 26 godina i četiri mjeseca zatvora pod optužbom za veleizdaju, urotu i cilju destabiliziranja zemlje, širenje lažnih vijesti i nepoštivanje vlasti. Ujedno mu je oduzeto nikaragvansko državljanstvo.

Režim Daniela Ortege u međuvremenu nastavlja vršiti pritisak na Crkvu. Nakon prisilnog zatvaranja apostolske nuncijature u ožujku, zabrane procesija u korizmi i Velikom tjednu i protjerivanja više redovnika, vlasti su prošlog tjedna započele likvidaciju Caritasa, kojega su službeno ukinule početkom ožujka. Kathpress prenosi informacije nikaragvanskog izbjegličkog portala laprensa.ni, prema kojima je nikaragvanski režim posebice zainteresiran za ranije promete na računu Caritasa, kao i za popis darovatelja i primatelja pomoći.

Ortega je u subotu u nastupu na televiziji nazvao nikaragvanske biskupe „agentima imperija“. U povodu susreta s kineskim diplomatima rekao je da je on sam katolik i da vjeruje u Isusa Krista, ali ne i u Crkvu. U posljednje vrijeme za svoju politiku traži potporu Irana i Rusije. Za srijedu je najavljen posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Nikaragvi. U okviru turneje po Latinskoj Americi, Lavrov je proteklih dana posjetio Brazil i Venezuelu, a nakon Nikaragve trebao bi posjetiti i Kubu.

Njemačka crkvena dobrotvorna zaklada „Adveniat“ izvijestila je o sve većim teškoćama u organiziranju pomoći Nikaragvi.

Osim Caritasa, oko 3200 ustanova i organizacija koje podupire Crkva u međuvremenu je bilo prisiljeno obustaviti djelovanje u Nikaragvi.

Post Tags
Share Post