Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

3 velike odlike sv. Cecilije

Sveta Cecilija bila je kreposna mlada žena koja je nastojala živjeti u blizini Isusa Krista. Saznajte što možemo naučiti od nje.


Sveta Cecilija je još u mladosti obećala Kristu da će ga slijediti kao zaručnica, pa makar je to koštalo i života, prenosi Aleteia.

1. ČESTITO SRCE

Sveta Cecilija je navodno dala zavjet djevičanstva prije vjenčanja s Valerianom i rekla svom mužu da joj je dodijeljen anđeo kako bi čuvao njezinu čistoću. U tom pogledu nije se pokolebala, a čak je i njezin suprug počeo poštovati taj zavjet. Naravno, djevičanstvo u braku nije ideal koji trebamo slijediti te ga je u ovom slučaju potrebno ispravno razumijevati.

2. REVNOST

Sveta Cecilija bila je revna u svojoj vjeri, ljubeći sve. Mnogi navode da je Cecilija osjećala majčinsku nježnost prema svojim bližnjima zbog same činjenice da je bila kršćanka.

3. HRABROST

Sveta Cecilija također je pokazala nadljudsku hrabrost usred progona i osude na smrt.

Guéranger objašnjava kako nam hrabrost svete Cecilije može pomoći da odagnamo strah u našim životima, prepoznajući svoju konačnu sudbinu:

Zar smo zaboravili da smo samo hodočasnici na ovoj zemlji? I je li nada u buduće dobro izumrla iz naših srca? Cecilija će nas naučiti kako se osloboditi ovog osjećaja straha.

Sveta Cecilija ostaje nam snažan primjer i iz njezina kratkog života možemo naučiti mnoge pouke.

Izvor: Aleteia – HKM

Post Tags
Share Post