Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Blagdan Obraćenja svetog Pavla

Crkva se danas spominje važnog događaja u svojoj povijesti: obraćenja svetoga Pavla apostola.


Pavao je rođen u Tarzu, tadašnjem Rimskom Carstvu, a današnjoj južnoj Turskoj. Helenističko obrazovanje i zvanje stekao je u Jeruzalemu. Njegovo ime isprva je bilo Savao, a ime Pavao vjerojatno je uzeo tijekom svog boravka na Cipru.

Kao pripadnik farizejske sljedbe u početku je progonio kršćane, ali poseban trenutak promijenit će ne samo njegovu budućnost već i povijest kršćanstva. Dogodilo se to pred Damaskom, kad ga je Krist zbacio s konja. Krist je promijenio Savlove svjetonazore. Taj susret s Bogom doživio je kao veliku milost i preokret u svome životu.

Oko 34 godine nakon obraćenja, pridružio se apostolima, a Isusovo ime i Evanđelje pronio je cijelim svijetom. Pavao se toliko promijenio da je prozvan apostolom naroda.

Događaj pred Damaskom ima važnu poruku za sve ljude, jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, tražeći obraćenje i put do Boga. Jedan od Pavlovih najpoznatijih tekstova jest Hvalospjev ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima.

Sveti Pavao umro je mučeničkom smrću 64. godine u Rimu, a rimska bazilika svetog Pavla izvan zidina poznato je hodočasničko mjesto vjernika diljem svijeta.

Obraćenju svetoga Pavla posvećena je poznata župna crkva Hrvatskoj, u Kukljici na otoku Ugljanu.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post