Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Blažena Djevica Marija Lurdska

Na današnji se dan prisjećamo ukazanja Blažene Djevice Marije djevojčici siromašnog podrijetla, Bernardici Subiru.


Dogodilo se to na jugu Francuske, u Lurdu uz obalu rijeke Gave, 1858. godine, kada je Bernardica prikupljala drva. U otvoru  pećine ugledala je  tada  Gospu  odjevenu u bijelu haljinu. Gospa se prekrižila, a u ruci je imala krunicu. Nije ništa govorila. Bernardica se također prekrižila te počela moliti krunicu. Po završetku molitve nestalo je i viđenje.

Tek joj se u trećem ukazanju obratila Gospa i upitala ju hoće li joj dolaziti kroz 15 dana. Bernardica je pristala, nakon čega joj se Gospa ukazala 18 puta.

Nakon što ju je neuka djevojčica više puta zamolila da joj se predstavi, Gospa joj je kazala: JA SAM BEZGREŠNO ZAČEĆE. Četiri godine ranije, 1854. papa Pio IX. proglasio je dogmu o Bezgrešnom Začeću.

Preko Bernardice, Gospa je svećenicima poručila da joj se na istom mjestu izgradi kapelica. Dok se ukazivala, Gospa je Bernardici povjerila i tri tajne.

Zapovijedila joj je da se napije vode iz male lokve – iz koje je nastao potok. U njemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje.

10 godina nakon ukazanja, Bernardica je pristupila u Družbu karitativnih i školskih sestara iz francuskog grada NevEra. 

Neraspadnuto tijelo Bernardice u Neveru, svjedoči i danas kako su Gospodinu najdraže djevičanske, ponizne i skromne duše. Bernardica je proglašena svetom 1933. godine.

Lourdes je danas priznato hodočasničko mjesto, vrlo posjećeno u svijetu, koje posjećuju mnogi  bolesnici i oni  koji su u potrazi za osobnim mirom.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post