Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Djeca u dobi od 12 do 18 godina čine 8% ukupnog broja operacija promjene spola

Pacijenti u dobi između 12 i 18 godina predstavljaju gotovo 8% ukupnog broja operacija promjene spola od 2016. do 2020. godine, prema procjenama iz nedavnog istraživanja objavljenog u “Journal of the American Medical Association”.


Tijekom vremenskog razdoblja između 2016. i 2020. godine, istraživači procjenjuju da je operirano oko 3678 djece. Istraživanje, objavljeno 23. kolovoza, a vodio ga je dr. Jason D. Wright s Odjela za ginekologiju na Sveučilištu Columbia College of Physicians and Surgeons, javlja CNA.

Statistički podaci

Većina operacija za pacijente u ovoj dobi bili su zahvati na dojkama i prsima, poput uklanjanja zdravih dojki kod pacijentica ili dodavanja umjetnih kod muških pacijenata kako bi se olakšala promjena spola.

Što se tiče genitalnih operacija, koje uklanjaju zdrave spolne organe pacijenta i zamjenjuju ih umjetnim spolnim organima koji nalikuju suprotnom spolu, bile su daleko rjeđe, ali su ipak izvedene na više od 11% pacijenata u dobi od 12 do 18 godina. Njima je pristupilo oko 405 djece.

Oko 350 pacijenata u ovoj dobi, što čini više od 9,5% pacijenata, primilo je druge estetske operacije kako bi se olakšala promjena spola.

Istraživanje je otkrilo nepodudarnost kod mlađih i starijih pacijenata s obzirom na vrste zahvata koje su primili. Mlađi pacijenti su vjerojatnije bili podvrgnuti operacijama dojke i prsnog koša, dok su stariji pacijenti bili skloniji operacijama genitalija.

Iz studije nije jasno koliko je pacijenata do operacije navršilo 18 godina, a koliko ih je još bilo maloljetnih.

Je li promjena spola način na koji ćemo pomoći djeci u pubertetu?

“Mislim da je duboko zabrinjavajuće što već znamo da je najmanje nekoliko tisuća američkih maloljetnika podvrgnuto eksperimentalnim operacijama”, izjavio je Jay Richards, direktor Centra za život, religiju i obitelj.

Richards je primijetio da su mnoge europske zemlje počele ograničavati operacije promjene spola, jednako kao i lijekove za maloljetnike zbog zabrinutosti oko nepovratnih promjena. Napomenuo je i to da jedan 13-godišnjak nije sposoban dati informirani pristanak.

“Velika većina djece koja se bore s pitanjima na tragu promjene spola zapravo se samo žele riješiti tih pitanja i teških osjećaja”, dodao je Richards. Rekao je da bi te probleme trebalo tretirati na način koji donosi “najmanje štete”, a ne “jednim od najradikalnijih mogućih intervencija za liječenje psihološkog poremećaja koji nije dobro shvaćen”.

Richards je rekao da su medicinski stručnjaci “zarobljeni ideologijom”, što ih je dovelo do toga da opravdavaju ove operacije na djeci, i brine se da bi broj djece koja su podvrgnuta ovim operacijama mogao biti veći od navedenog u procjenama. Predvidio je da ćemo u idućih pet do 10 godina vidjeti osobe koje podnose tužbe protiv medicinskih stručnjaka.

“Pretpostavljam da su brojevi zapravo puno veći od ovoga”, dodao je Richards.

Više od 20 država donijelo je zakone za ograničavanje operacija promjene spola za maloljetne osobe, od kojih su neke također ograničile upotrebu lijekova za transrodne osobe. Mnoge od tih država suočene su s tužbama aktivista za prava transrodnih osoba.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post