Dobro došli na portal Mreže Riječi

Crkva u Hrvata danas slavi spomendan Drinskih mučenica. Radi se o pet redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi.


Ova je družba utemeljena u Austriji, a na poziv vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera 1882. godine dolazi u BiH. Među ostalim, sestre su 1911. godine na Palama nedaleko Sarajeva otvorile „Marijin dom“, kuću za sestre u kojoj su kasnije i poučavale, ali i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost. Iako su svima činile dobro, ponajviše susjedima pravoslavcima, četnici su 11. prosinca 1941. godine opkolili samostan „Marijin dom“ na Palama i u pravcu Goražda odveli svih pet sestara; poglavaricu samostana sestru Julu Ivanišević, Hrvaticu, sestru Berhmanu, Austrijanku, sestru Bernadetu, Mađaricu te dvije sestre Slovenke, Krizinu i Antoniju.

Time je počeo njihov četverodnevni križni put, ispunjen ponižavanjem, mučenjem i vrijeđanjem. Zbog iscrpljenosti, četnici su sestru Berhmanu ostavili u Sjetlini, a ostale četiri sestre odvedene su u Goražde i zatvorene na drugi kat vojarne.

Na današnji dan 15. prosinca 1941. godine, čuvajući zavjet čistoće, sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta odabrale su mučeničku smrt i bježeći pred četnicima skočile su kroz prozor. Nakon toga su usmrćene noževima i njihova su tijela bačena u Drinu. Sestru Berhmanu četnici su ubili osam dana kasnije.

Glas o mučeničkoj smrti ovih sestara, u narodu poznatih kao Drinskih mučenica, brzo se proširio od samog početka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999. godine. Nakon njegova završetka postupak je nastavljen pri Kongregaciji za kauze svetaca u Vatikanu. U siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011. na veličanstvenom misnom slavlju koje je u sarajevskoj „Zetri“ predvodio pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato.

Post Tags
Share Post