Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Godinu dana nakon putovanja Svetog Oca Kanadi, proces pomirenja se nastavlja

Godinu dana nakon apostolskog putovanja pape Franje u Kanadu, biskup Raymond Poisson, predsjednik Kanadske konferencije katoličkih biskupa, u razgovoru za Vatican News osvrnuo se na napredak koji je postignut u procesu pomirenja s autohtonim narodima


Sveti Otac boravio je u Kanadi na svom apostolskom putovanju prije godinu dana. Bilo je to šestodnevno pokorničko hodočašće koje je trebalo potaknuti na pomirenje između Katoličke Crkve i autohtonih naroda, nakon mračnog razdoblja rezidencijalnog školskog sustava u 19. i 20. stoljeću.

Novo poglavlje

Proces pomirenja između autohtonih naroda i Katoličke Crkve već je započeo prije samog Papinog apostolskog posjeta Kanadi, kada je papa Franjo primio izaslanstvo u audijenciju – sastavljeno od tri skupine Metisa, Inuita i prvih naroda – u Vatikanu od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine.

Povodom obilježavanja godinu dana od Papina posjeta Kanadi, biskup Raymond Poisson, predsjednik Kanadske konferencije katoličkih biskupa, razgovarao je s novinarom Vatican News-a, kako bi opisao proces i napredak ponovne reintegracije.

Pomirenje nije nešto što se događa u jednom trenutku, naglasio je biskup Poisson. To je proces razvijanja odnosa.

Papin posjet, podsjetio je biskup Poisson, bio je važan dio tog procesa i dao je poticaj Katoličkoj Crkvi i kanadskom društvu u cjelini da nastave raspravu i da zajedno rade na donošenju promjena.

Izjava o Doktrini otkrića

Jedan od najvažnijih rezultata posjeta prema biskupu Poissonu bila je izjava o Doktrini otkrića koju je Sveta Stolica izdala u ožujku 2023. godine.

U priopćenju, koje je objavio vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, ističe se da je doktrina korištena kako bi se opravdalo oduzimanje posjeda autohtonim narodima i njihovim zemljama, te se odražava na povijest doktrine i njezin utjecaj na starosjedilačke narode.

Spomenuta izjava nije kraj razgovora, naglasio je biskup Poisson, istaknuvši da je to važan dio rasprave koja je još u tijeku. Moramo nastaviti razgovarati o tome što te stvari znače i raditi zajedno kako bismo išli putem prema pomirenju.

Biskup Poisson također se prisjetio slike pape Franje na kraju njegova putovanja u Kanadu. Bio je iscrpljen, ali je proveo znatno više vremena s preživjelima, nego što je bilo predviđeno. Osobno je bio predan tom pitanju i to mu je doista važno.

Biskup Poisson zaključio je rekavši da ima još puno prostora za poboljšanje, ali da proces pomirenja ide naprijed. Predani smo zajedničkom hodanju tim putem.

Post Tags
Share Post