Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Grech i nadbiskup Kutleša pohodili Caritasovu kuću u Brezovici

Generalni tajnik Biskupske sinode, kardinal Mario Grech, u pratnji zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, biskupskog vikara za pastoral i kancelara Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marka Kovača i ravnatelja Pastoralnog instituta preč. Ivana Lukića, pohodio je Kuću bl. Alojzija Stepinca u Brezovici u kojoj Caritas skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom.


Kardinala Grecha su dočekali ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar i v. d. voditelja Kuće Berislav Janjić sa suradnicima. Ravnateljica Lončar predstavila je kardinalu djelovanje zagrebačkog Caritasa, koji 2023. obilježava devedesetu obljetnicu od osnutka, te ukorijenjenost karitativnog djelovanja u život Zagrebačke nadbiskupije kroz minulih devet desetljeća. Sa životom i radom Kuće bl. Alojzija Stepinca te stručnom skrbi o korisnicima goste je upoznala stručna voditeljica kuće Ana Klarić. Susreli su korisnike kuće, kojih je gotovo stotinu, te zaposlenike.

Kardinal Grech je istaknuo da mu je osobito drago što je susret s korisnicima u Brezovici njegovo prvo iskustvo susreta sa zagrebačkom Crkvom jer je, kako je istaknuo, Kuća u Brezovici zapravo „Crkva otvorena prema svima, a posebice onima isključenima, slabima i ranjivima”.

„Za mene je ovo živući spomenik. Mogu vas nazvati brodom koji predvodi vašu Crkvu, jer propovijedi su važne, dokumenti su važni, ali ovdje imate življenje vjere. Dok pomažete slabima i ranjivima i njihovim obiteljima, vi zapravo propovijedate evanđelje i izražavate dobrodošlicu Isusu jer, kako papa Franjo često govori, dotičući tijela slabih i ranjivih dodirujete i samo Tijelo Kristovo. Dirnut sam ovim posjetom jer upoznajući i grleći ovu djecu grlio sam Krista“, istaknuo je svjedočeći pri tom da svoj svećenički poziv duguje upravo osobama s invaliditetom s kojima je tijekom volonterskih susreta otkrio svoj životni put te stoga, na poseban način, osjeća te osobe i one koji se o njima brinu.

Zahvaljujući zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši za priliku posjeta Caritasovoj kući u Brezovici, kardinal Grech osobito je zahvalio zaposlenicima i ravnateljici Caritasa na svemu što čine za stanovnike ove kuće te ih pozvao da ostanu „snažni i nasmijani”.

Post Tags
Share Post