Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Katolički političari o kršćanskom odgovoru na dehumanizirajuće trendove

Godišnji susret Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (ICLN) u Frascatiju u Italiji, koji se održao 14. put, završio je u nedjelju 27. kolovoza. Okupilo se dvjestotinjak političara iz različitih političkih stranaka iz cijeloga svijeta, no ove godine bez hrvatskih predstavnika.


Središnja tema susreta koji je započeo 24. kolovoza bila je „Borba velikih sila, zarobljavanje tvrtki i tehnokracija: kršćanski odgovor na dehumanizirajuće trendove“.

Uz brojne političare na susretu je sudjelovao i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, a sudionike godišnjega susreta primio je u Vatikanu papa Franjo u subotu 26. kolovoza u dvorani Clementina. Upozorio je na krivo shvaćenu osobnu slobodu. „To postaje očito kada se ljude potiče da preuzmu kontrolu umjesto odgovornosti nad ekonomskim dobrima, prirodnim resursima ili čak nad drugim ljudima“, rekao je papa Franjo kršćanskim političarima te istaknuo da takva objektivizacija u konačnici ima negativan utjecaj na najsiromašnije i najranjivije u društvu.

„Ostajanjem istinske međunarodne katoličke mreže vjerodostojno ćete pokazati alternativu toj tehnokratskoj tiraniji koja mami našu braću i sestre te umanjuje njihovu sposobnost donošenja odluka ili življenja istinski slobodnih života“, poručio je papa članovima Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (ICLN) na audijenciji u Vatikanu.

Spomenuo je također Papa trendove dehumanizacije na društvenim mrežama, a kao primjere je naveo – širenje dezinformacija, mržnju i podjele te svođenje ljudskih odnosa na algoritme, što može dovesti do usamljenosti. Stoga je Papa pozvao na „kulturu autentičnih susreta“ koja uključuje poštovanje i međusobno slušanje. Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje ohrabrujući Međunarodnu mrežu katoličkih zakonodavaca da nastavi s „naporima u formiranju nove generacije dobro obrazovanih i vjernih katoličkih vođa predanih promicanju socijalnoga učenja Crkve u javnoj sferi.“

Na četverodnevnom godišnjem susretu u Frascatiju bilo je intenzivnih seminara i rasprava, ali i zajedničkih bogoslužja te vremena za molitvu i osobne razgovore. „Riječ je o okupljanju kršćana vjernika koji su aktivni u politici. Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca nije stranačka organizacija, niti lobira za određenu stranu“, rekao je predsjednik ICLN-a pravnik Christiaan Alting von Geusau.

Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca (ICLN) neprofitna je organizacija osnovana 2010. kako bi obrazovala, osnažila i povezala novu generaciju kršćanskih vođa koji služe u javnim službama, bez obzira na njihovu političku pripadnost, nudeći im duhovnu i vjersku formaciju te mogućnosti globalnoga umrežavanja. Mreža je također angažirana u pomaganju izgradnje mostova između političkih vođa, nacija, neprofitnih organizacija i Crkava u svijetu opterećenom krizom.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post