Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Misa posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj katedrali


U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Svečanost je započela ispred crkve sv. Filipa Nerija odakle su se svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije u procesiji za križem uputili prema splitskoj prvostolnici gdje su slavili misu kojom su svečano proslavili svoj svećenički dan. Na dan ustanove euharistije, svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a mons. Zdenko Križić je posvetio ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda.

U koncelebraciji su bili: nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, generalni vikar mons. Franjo-Frankopan Velić, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, đakoni don Renato Pudar i don Petar Paradžik te oko 150 subraće svećenika. Pjevanje tijekom mise predvodio je Zbor bogoslova pod ravnanjem mo. don Šime Maroviće te uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina.

Noć Velikoga četvrtka je noć u kojoj se očituje istodobno i najveća ljubav i najveća nezahvalnost, istaknuo je na početku homilije nadbiskup. To potvrđuje činjenicu da je zlo jako i djelotvorno tamo gdje je očit plod svetosti. No, što su god učenici u toj noći napravili krivo u svemu ih pretječe Božje milosrđe. „Isus se daruje, a čovjek ga izdaje. Ali dar je pretekao izdaju. Juda je u zakašnjenju kada je on Isusa predao neprijateljima. Isus se već prije predao ljudima. Zato ga je Juda lako mogao predati, jer je Dar već bio spreman“, istaknuo je.

Krist u ustanovi Euharistije predaje samoga sebe svima. Učenici tako duboko sudjelovali u Isusovoj muci, jer je trpjelo tijelo koje su primili i nosili u sebi. Oni su se mogli razbježati, ali nisu mogli pobjeći od dioništva u Isusovoj patnji. „Primiti to tijelo znači primiti osjećaje ljubavi i darivanja toga tijela koje su primili. Zato zapovijed da to čine njemu na spomen jest zapovijed da budu uvijek blizu gdje čovjek trpi. Euharistija nema samo za cilj imati Isusa uza se, nego ga nositi, dati, pokloniti, odnosno učiniti sebe darom pa i na trpeći način. To je poslanje svećenika. Svećenik koji nije spreman na žrtvu, na služenje, ne razumije Euharistiju. Može imati Euharistiju svaki dan, ali s Euharistijom nije povezan“, kazao je nadbiskup.

Euharistija je spomen Isusova predanja ljudima, ali su također njegovi učenici pozvani „predati se“ onima kojima su poslani. Ako toga nema svećenik nije razumio svoje poslanje, istaknuo je. U tom poslanju postoje mnoge kušnje i napasti. Ponajprije tu je napast da se svećeništvo koristi za osobne privilegije, za vlastiti ugled što je u suprotnosti sa služenjem. Ljudi često misle da je služenje poniženje, a Bog veli da je najveći onaj koji služi. Dok se učenici u dvorani Posljednje večere prepiru tko je među njima najveći, Isus im u šutnji pere noge. Isus tom gestom daje jasan nalog da su svi vjernici poslani prati noge jedni drugima. „Isus nam nije ostavio samo Euharistiju, nego i pranje nogu. I to je spomen čin, nešto što treba činiti i što je neodjeljivo vezano za Euharistiju. I pranje nogu, što zapravo znači ljubav i služenje bratu i sestri, kao i Euharistija jamči Isusovu prisutnost među nama“, kazao je nadbiskup. Ove Isusove geste poziv su na veliki ispit savjesti, istaknuo je nadbiskup pozvavši sve svećenika da se poput učenika upitaju: „Da nismo možda i mi, Gospodine, oni koji te imaju izdati?“ Euharistija je nužno povezana uz služenje, u protivnom postaje svetogrdna, istaknuo je.

Svećenik je čovjek Božji te onaj koji Boga nosi ljudima i ljude k Bogu, kazao je nadbiskup. Svećenik to poslanje može opravdati jedino ako nosi u sebi snagu Božjega Duha. „Vaše poslanje nije lagano. Ono košta. A kojeg Isusova učenika nije koštalo“, upitao je nadbiskup te nastavio „Ali nije to poziv koji samo košta, nego puno više i daje. Uvjeren sam da svi vi imate dovoljno tog iskustva. Budite uvijek radosni u svom pozivu. Nosite svijest da ste od Boga izabrani. Isus je svakoga od vas, prije nego vas je pozvao, vidio i opazio“, zaključio je nadbiskup.

Izvor: Ljubo Jermelić

Share Post