Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Gdje su kreativni mirovni napori?

Dramatične i realistične Franjine riječi upućene mađarskim vlastima 28. travnja propituju čelnike nacija, ali i čelnike europskih i svjetskih vlada. I propituju savjest svakoga od nas, komentar je glavnog urednika vatikanskih medija Andree Torniellija, koji prenosimo u cijelosti..


Gdje su kreativni mirovni napori? Dramatično je to pitanje koje papa Franjo postavlja iz srca Europe, iz Mađarske čije granice dodiruju Ukrajinu, žrtvu ruskog agresorskog rata. To je pitanje koje prije svega propituje lidere uključenih nacija zajedno sa šefovima europskih vlada i onima iz cijelog svijeta. Također propituje i savjest svakoga od nas.

Papa je ponovio riječi koje je 1950. godine izgovorio utemeljitelj Europe Robert Schuman: „Doprinos koji organizirana i vitalna Europa može dati civilizaciji neophodan je za održavanje miroljubivih relacija“, budući da „mir u svijetu nije moguće zaštititi osim kreativnim naporima, koji su proporcionalni opasnostima koje mu prijete“. Franjo ih definira kao riječi koje „valja upamtiti“, a potom se pita: „U ovoj povijesnoj fazi postoje mnoge opasnosti, ali, pitam se, pa i kada razmišljam o razorenoj Ukrajini, gdje su kreativni mirovni napori?“

Značajno je napomenuti da je predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella prije godinu dana, govoreći u Vijeću Europe, već citirao ovu Schumanovu rečenicu. Da, gdje su ti kreativni napori? Gdje je diplomacija sa svojom sposobnošću da poduzme nove i hrabre načine pregovaranja za okončanje sukoba? Gdje su „obrasci mira“ koje treba koristiti ​​kako bi se prevladali opasni „obrasci rata“?

Franjino pitanje je dramatično i realno. Dramatično, jer nas suočava s nedostatkom inicijative od strane Europe koja se, čini se, predaje logici ponovnog naoružavanja i rata dok izgleda prilično nijema o miru. Realistično, jer nas upozorava da se ne navikavamo na „ratni infantilizam“, na tragični sukob koji se svakog trenutka može izroditi s katastrofalnim posljedicama za cijelo čovječanstvo.

Pa ipak, Papine riječi – njegovo pozivanje na europski zajednički hod, „veliku nadu“ da će zajedno s Ujedinjenim narodima spriječiti daljnje ratove nakon što je onaj razorni završio 1945. – već sadrže odgovor. Odgovor je u pozivu da se ponovno otkrije „europska duša“, entuzijazam i san očeva utemeljitelja, državnika koji su bili u stanju pogledati izvan svojih granica, koji nisu podlegli sirenama nacionalizma te su uspijevali tkati umjesto raskidati. Milijuni ljudi – koji danas vide rastočene velike nade nastale krajem Hladnog rata te povratak noćnih mora atomske prijetnje – čekaju odgovor: gdje su kreativni mirovni napori?

Post Tags
Share Post