Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sv. Anđela Folinjska

Život Anđele Folinjske pokazuje da je Božja milost i spremnost na praštanje tolika da okorjelog grješnika može dovesti do svetosti ako mu se s povjerenjem otvori.


Anđela Folinjska (oko 1248. – 1309.) bila je talijanska mističarka i pripadnica Trećeg franjevačkog reda. Nakon smrti supruga i djece živjela je kao franjevačka trećoredica. Napisala je ”Knjigu vizija i uputa”, kako bi posvjedočila svoje obraćenje od života stravičnoga grijeha prema mističnom sjedinjenju s Bogom. Kasnije je osnovala zajednicu redovnica u Folignu. Blaženom ju je proglasio papa Inocent XII. u 17. stoljeću. Naziva ju se učiteljicom teologa.

U knjizi je opisana njezina velika ljubav prema Isusu Kristu, želja za molitvom i čvrsta volja da nasljeduje Krista sve do patničkoga križa. Kritičko izdanje njezinih djela objavljeno je u Parizu 1925. godine. Kad je 1309. umirala, njezine susestre i svi koji su ju poznavali, govorili su da umire svetica.

Angela iz Foligna, ili kako je kod nas općeprihvaćena, Anđela Folinjska, velika je mističarka Crkve, jedna od onih koji su na poseban način bili sjedinjeni sa svojim Spasiteljem. Iako je na glasu blaženice, već nakon smrti počeli su ju štovati kao sveticu, što nije ni čudno zbog velikog Božjeg zahvata učinjenog u njezinoj osobi.

Sveta Angela iz Foligna rođena je u bogatoj talijanskoj obitelji. Udala se vrlo mlada, te je kao mlada žena svoj svjetovni život podredila modi življenja ondašnjeg vremena. U braku je rodila više djece. Nekom prigodom upala je u teški grijeh koji se zbog stida ustručavala ispovjediti. 

Nakon obavljene nevaljane ispovijedi pristupila je svetoj pričesti. Savjest ju je još više mučila, te je na idućoj ispovijedi priznala i taj grijeh, no nije izvršila pokoru jer ju je smatrala pretjeranom. Tada joj se u snu ukazao Spasitelj koji joj je rekao da će mnogo trpjeti zbog svojih grijeha. Potresena snom, odlučila je obaviti temeljitu životnu ispovijed, nakon čega potpuno mijenja svoj život započinjući živjeti što savršenije. Svoju djecu odgaja u kršćanskom duhu, a nakon muževe smrti odlazi u Asiz, gdje je primljena u Treći franjevački red. Tamo provodi život u pokori i odricanju, a Gospodin ju je nagradio nutarnjim prosvjetljenjima i viđenjima.

Knjigu njezinih viđenja napisao je franjevac, fra Arnaldo, a ona ju je sama ispravila kako bi bila što vjerodostojnija. Osnovala je zajednicu trećoredica s jednostavnim zavjetima koje su se posvećivale djelima kršćanske ljubavi.

Anđela Folinjska svojim životom svakako poziva da se već danas odreknemo svojih prijašnjih loših životnih navika, loših djela i grijeha, te da krenemo u novi život u susret Spasitelju. Život Anđele Folinjske pokazuje da je Božja milost i spremnost na praštanje tolika da okorjelog grješnika može dovesti do svetosti ako mu se s povjerenjem otvori.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post