Dobro došli na portal Mreže Riječi

Sv. Agata (umrla 250.) slavi se 5. veljače. Pomoćnica je u bolesti raka dojke, zaštitnica dojilja, zvonara i lijevača zvona, zaštitnica i pomoćnica u požarima i zemljotresima.


Spada u četiri velike mučenice i svetice sa Sicilije: Agata, Lucija, Cecilija i Agneza. Veoma rano čašćena je kao svetica, što nam svjedoče i pišu sv. Ambrozije i papa Damaz oko 350. Legenda kaže da je bila lijepa djevojka iz bogate obitelji u Kataniji.

Zaprosio ju je neki poganski časnik, a ona ga je odbila. Za osvetu, on ju trideset dana zatvara u javnu kuću i daje joj jednu od tih djevojaka da je podmiti i privoli. Na koncu mjeseca ta je djevojka ustvrdila: ‘Lakše je razbiti pećinu, nego podmititi i uvjeriti Agatu da izgubi djevičastvo i svoju vjeru’.

Kad se pojavila pred konzulom, više nije bilo ljubavi, već je nastupila mržnja. Naredio je da ju privežu za kotač i okreću, a potom da joj odrežu dojke.

Takvu su vratili u zatvor i zabranili posjet i donošenje hrane. Ona se molila sv. Petru i dojke su joj ozdravljene ponovno. Kad je to doznao, nesuđeni ljubavnik ponovno naređuje mučenje, i to paljenjem dojki. Od tih je rana umrla u zatvoru.

Dok su ju pokopavali, on je otišao i oplijenio joj kuću. Vraćajući se, konj mu se prepadne pokraj rijeke i njega zbaci u rijeku, pa se i on isti dan preselio u vječnost.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post