Dobro došli na portal Mreže Riječi

Koleta, pravim imenom Nicolette Boylet, svojim je rođenjem 1381. godine usrećila svoje roditelje koji su izgubili svaku nadu da će moći imati djece. U dobi od 18 godina roditelji su joj umrli, a četiri godine nakon toga postala je trećoredicom.


Isprva je živjela u maloj ćeliji kraj samostanske crkve, a sa 25 godina, potaknuta ukazanjima svetog Franje, napustila je ćeliju kako bi obnovila red klarisa.

Papa Benedikt XIII. primio je njezine svečane zavjete 1406. godine u Nici. Dopustio joj je reforme već postojećih samostana reda i utemeljenje novih. Najprije je zaživio obnovljeni samostan u francuskom gradu Besançonu, zatim 16 drugih, a njezine reforme prihvatili su i neki muški samostani.

Sveta Koleta znala je kako probuditi savjest, imala je dar proricanja i činila je velika čudesa. Preminula je u mjestu Gent 1447. godine.

Papa Pio Sedmi proglasio ju je svetom 1807. Red koji je obnovila,  bosonoge klarise, danas uspješno djeluju u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post