Dobro došli na portal Mreže Riječi

Danas je spomendan svete Kunigunde, carice i supruge njemačkog cara Henrika. Njih dvoje živjeli su u skladnom braku, ali nisu imali potomstva.


Današnja zaštitnica je sveta Kunigunda (Cunigunde, Cunegundes, Cunegonda) Luksemburška, supruga njemačkog cara Henrika. Rodila se oko 975. kao kći grofa Siegfrieda, osnivača Luksemburga i njegove supruge Hedwige, u brojnoj i pobožnoj obitelji. Željela je stupiti u samostan i svoj život posvetiti Svevišnjem, ali se po želji roditelja udala za bavarskog vojvodu Henrika.

Zajedno s Henrikom sudjelovala je u razvoju Bamberga, jednog od najljepših bavarskih i njemačkih gradova te u osnivanju tamošnje biskupije (1007). Godine 1014. zajedno s Henrikom primila je u Rimu carsku krunu iz ruku pape Benedikta VIII. Mudra i izobražena žena, pratila je supruga na svim njegovim putovanjima i savjetovala ga u važnim pitanjima i presudnim odlukama.

Posebno je značajna Kunigundina uloga u nastojanju da njezin carski suprug postigne kršćansku savršenost i svetost. Cijelim svojim bićem podupirala je brojna Henrikova djela u korist Crkve Kristove, siromaha i nevoljnika. Muža je neumorno pratila na svim njegovim putovanjima po prostranom carstvu, no nije mu bila samo pratnja, nego i mudra savjetnica u svim važnim pitanjima i političkim odlukama. Bila je vrlo pametna i visoko obrazovana žena. Kako je car često bio prenatrpan poslovima, u njoj je nalazio najsigurniji oslonac. Osim u carskim poslovima, kudikamo mu je više pomogla u njegovu usponu prema kršćanskoj savršenosti i svetosti. U jednoj povelji Henrik piše da su njih dvoje bili jedno. Među njima je bila velika bračna ljubav, no nisu mogli imati djece. Prema tadašnjem vrlo raširenom običaju, Henrik je zbog neplodnosti mogao otpustiti ženu, no on to nije učinio.

Godinu dana nakon Henrikove smrti, 1025. godine, Kunigunda je stupila u samostan Kaufungen, koji je sama osnovala. Sjajnu carsku odoru zamijenila je redovničkom te se potpuno posvetila službi Bogu. Petnaest godina živjela je skromno i ponizno u samostanskoj skrovitosti, posvećena molitvama i radu. Preminula je u Kaufungenu na današnji dan, 3. ožujka 1040. godine, a pokopana kraj supruga u bamberškoj katedrali. I Kunigundu i Henrika svetima je 1200. proglasio papa Inocent III.

Sveta Kunigunda zaštitnica je djece i žena koje očekuju potomstvo, trudnica i rodilja.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post