Dobro došli na portal Mreže Riječi

Univerzalni genij svojega doba, učitelj Tome Akvinskoga.


Sv. Albert Veliki, biskup i crkveni naučitelj, univerzalni genij svojega doba, zaštitnik je teologa, studenata, prirodoslovnih znanstvenika, rudara. Bio je jedan od najznamenitijih osoba svojega vremena. Jedini je učenjak koji je dobio pridjev ‘Veliki’. Zbog svojega sveobuhvatnog znanja nazvan je ‘univerzalnim doktorom’.
 
Albert je rođen u Njemačkoj oko 1200. godine kao sin jednog viteza. U 23. godini ušao je u dominikanski red. Studirao je filozofiju, teologiju i prirodne znanosti. Po završetku studija predavao je na sveučilištima diljem Europe. Dolazilo ga je slušati toliko studenata da je morao predavati na trgovima. Bio je i učitelj sv. Tome Akvinskog. Albert je s Tomom Akvinskim Aristotelovu misao prenio u zapadnjačku filozofiju.
 
Iako je bio svestran znanstvenik, bio je i veoma skroman čovjek. Putovao je pješice, a kao poglavar reda to je propisao i svojoj subraći. Mnogi su se divili njegovu životu, produhovljenosti i otmjenosti duha i vanjštine. Napisao je brojna djela koja su i danas čitana i proučavana. Posljednje godine života djelovao je u Kölnu, gdje je i umro 15. studenog 1280. godine.
 
Svetim je proglašen nakon čak 600 godina, a papa Pio XII. proglasio ga je 1941. godine zaštitnikom prirodoslovaca. U ikonografiji ga prikazuju kao redovnika dominikanca ili kao biskupa s knjigom i perom u ruci, što ilustrira njegov bogat književni i znanstveni rad.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post