Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Andrija Kim Taegon – prvi korejski svećenik i mučenik

Korejska Crkva jedinstvena je jer su ju u potpunosti osnovali laici. Ova nova Crkva, tako mlada, ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove i valove progona.


Dana 20. rujna Crkva slavi svetog zaštitnika Andriju Kima Taegona, mučenika, prvog korejskog svećenika, a ujedno i prvog svećenika koji je u Koreji umro za vjeru.

Rođen je 21. kolovoza 1821. u plemićkoj obitelji (”yangban”), kao sin roditelja obraćenika. Njegov otac Ignatius Kim također je umro mučeničkom smrću, 1835. Andrija je kršten u petnaestoj godini, a u želji da postane svećenik, putovao je 1300 milja do najbližeg katoličkog sjemeništa u portugalskoj koloniji Macao. Za svećenika ga je zaredio 1845. u Šangaju  francuski biskup Jean-Joseph Ferréol. Vratio se u Koreju kako bi djelovao među svojim narodom.

Za vrijeme vladavine dinastije Joseon došlo je do strašnih progona kršćana, a nekoliko je tisuća umoreno, među njima i Kim Taegon. Mučen je i glava mu je odrubljena 16. rujna 1846. na rijeci Han, nedaleko od korejske prijestolnice Seula.

Blaženim ga je 1925. proglasio papa Pio XI., a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 6. svibnja 1984., s još 103 korejska mučenika, za vrijeme svojeg pastirskog pohoda Koreji. Tom prigodom Papa je kazao: ”Korejska Crkva jedinstvena je jer su ju u potpunosti osnovali laici. Ova nova Crkva, tako mlada, ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove i valove progona. Zato, za manje od jednog stoljeća, može se pohvaliti s deset tisuća mučenika. Smrt tih mučenika postala je kvasac Crkve i potakla današnji procvat Crkve u Koreji. Dandanas njihov besmrtni duh podržava kršćane Crkve u ‘sjevernoj tišini’ ove nesretne i podijeljene zemlje.”

U Koreji danas živi gotovo pet milijuna katolika. Sveti Andrija Kim Taegon zaštitnik je korejskih svećenika. Pomolimo se za tako daleku, a tako blisku korejsku Crkvu, svetu i mučeničku!

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post