Dobro došli na portal Mreže Riječi

Podrijetlom Španjolac, izabran je za papu nakon smrti pape Liberija 366. godine. Za svog 18-ogodišnjeg pontifikata, održao je tri sinode na kojima se raspravljalo o obnovi vjerskog života u svećenstvu i Božjem narodu. Godine 381. saziva II. Opći sabor u Carigradu, na kojem je definirano božanstvo Duha Svetoga.


Podrijetlom Španjolac, najveći dio života proveo je u Rimu u 4. stoljeću. Izabran je za papu nakon smrti pape Liberija 366. godine. Njegov izbor odmah je suočen s poteškoćama, jer je paralelno s njim izabran i protupapa, drugi papa koji je na koncu ipak priznao valjanost izbora pape Damaza. Za svog 18-ogodišnjeg pontifikata, održao je tri sinode na kojima se raspravljalo o obnovi vjerskog života u svećenstvu i Božjem narodu. U dogovoru s carom Teodozijem 381. godine saziva II. Opći sabor u Carigradu, na kojem je definirano božanstvo Duha Svetoga.

Damazovo ime povezano je i uz ime svetoga Jeronima, koji mu je bio tajnik, i kojem je povjerio prijevod svih Svetih knjiga na latinski, čuvenu Vulgatu. Jeronim je prozvao Damaza „Virgo virginis ecclesiae doctor“.

Tridenski sabor proglasio je Vulgatu dogmatski ispravnom i tako je ugled tom prijevodu još više porastao te je kao službeni prijevod Katoličke crkve ušao i u sve liturgijske knjge. Tako je ostalo sve do II. Vatikanskog sabora.

Damaz je bio vrlo učen i sklon poeziji. Izvrsno je poznavao crkvenu povijest, a priznat je i kao autor crkvenih pjesama. Njegovo pjesništvo se očitovalo u sastavljanju mnogih hvalospjeva i epigrama u čast mučenika. Uklesani na kamenu u katakombama. Ti stihovi svjedoče o štovanju mučenika već u prvim stoljećima kršćanske ere. Uveo je dvozborno pjevanje psalama (Ambrozijanski obred).  Papa je obnavljao i gradio crkve. Vodio je vrlo značajne radove u Vatikanu i obnovio brojne grobove kršćanskih mučenika.

Papa Damaz I. umro je 384.godine u svojoj 80. godini u Rimu.

Pokopan je u crkvi sv. Lovre. Zaštitnik je od febrilnih bolesti te posebno od tifusa i paratifusa.

Zanimljivo je da je u povijesti papa ime Damaz raritet. Uzima ga još Damaz II., rođen kao Poppo od Brixena (Tirol). Pontifikat mu je trajao svega 23 dana, od 17. srpnja 1048. do 9. kolovoza 1048. godine.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post