Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Daniel Comboni 

Utemeljitelj Instituta afričkih misija iz Verone.


Danas se spominjemo utemeljitelja jednog od najdjelatnijih i najsnažnijih misionarskih instituta: Instituta afričkih misija iz Verone. Daniel Comboni rođen je 1831. u gradiću Limone sul Garda, u Italiji, u siromašnoj obitelji.

Već od  djetinjstva bio je oduševljen radom u misijama. Studirao je teologiju, medicinu i učio mnoge strane jezike. Za svećenika je zaređen 1854., a tri godine poslije s još četiri svećenika pošao je na ekspediciju u središnju Afriku kako bi tamo istražio mogućnost uspostavljanja misije. No, pogubna klima i neiskustvo misionara, uzroci propasti prethodnih pokušaja, uključujući i onih same Svete stolice, izazvali su propast i ove misije.

Shrvan poteškoćama i vrućicom, Comboni je bio prisiljen vratiti se u domovinu, ali zauvijek je zavolio Afriku. Moleći se na grobu svetoga Petra, primio je rješenje svojih dilema, bilo je to poput prosvjetljenja, a on će to nazvati Božjom milošću koja ga je nadahnula za Plan obnove Afrike putem nje same.

Bio je to složen plan na čijem je ostvarivanju trebala djelovati čitava Crkva. Iznio ga je i samom papi Piju 9. koji ga je ohrabrio riječima: ”Pođi i budi dobar Kristov čovjek”.

Comboni je započeo svoj put Europom kako bi u svim vjernicima probudio misionarski duh. Svoj plan na djelu prvi je put okušao u Egiptu, u Kairu, otvarajući misije u kojima su biskupijski svećenici radili zajedno s redovnicima iz drugih instituta. Comboni se obratio biskupima okupljenima u Rimu na Prvom vatikanskom saboru, pozivajući ih na razmišljanje o misionarskom pozivu Crkve.

Njegov je poticaj i prihvaćen, pa su, zahvaljujući revnosti koju je on pobudio, otvorene misije i u središnjoj Africi (Sudanu) povjerene Comboniju. Tako je 1873. ponovno započelo djelo evangelizacije Afrike.

Četiri godine kasnije Papa je priznao Combonijeve rezultate, imenujući ga apostolskim vikarom. Njegove su posljednje godine života ipak bile poput istinske kalvarije zbog pobuna u Sudanu i nesklonosti stanovitih crkvenih i političkih sredina kao i od nekih njegovih suradnika. No, Daniel  Comboni, po primjeru svetih, prihvatio je križ kao sigurno jamstvo plodnosti njegove ljubavi prema Africi. Nazivajući Afrikance ‘crnim biserjem’, tvrdio je  kako Afrika svoje dostojanstvo i identitet može pronaći samo unutar Crkve i Tijela Kristova. Shrvan groznicom, vratio se u Kuću Očevu. Umro je na današnji dan, 10. listopada 1881.

Daniela Combonija blaženim je  proglasio papa Ivan Pavao II. 1996., a svetim 2003. godine.

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post