Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Efrem Sirac

Danas se prisjećamo đakona, kršćanskog teologa, književnika i crkvenog naučitelja, svetog Efrema Sirca.


Rođen je u gradu Nisibis u Mezopotamiji oko 306. godine od oca poganskog svećenika i majke kršćanke. Otac nije bio sretan što je majka odgojila Efrema u kršćanskoj vjeri kojoj se on kasnije posve posvetio. Zbog toga ga je otac izbacio iz kuće.

Sakrament Krštenja primio je u dobi od 18 godina, a kako bi se prehranio, radio je kao poslužitelj u jednoj javnoj kupelji. Kasnije su Perzijci osvojili njegov rodni grad, vratio se kako bi pomogao svojim sunarodnjacima, osobito siromasima kojima je služio kao đakon. Posljednjih deset godina života proveo je u Edesi.

Zbog svojih djela teološkog sadržaja postao je poznat u čitavom kršćanskom svijetu, a svojim himnima obratio je mnoge duše na kršćanstvo. Zbog posebnog pjesničkog dara prozvali su ga ‘harfom Duha Svetoga’. Pisao je i pjesme Blaženoj Djevici Mariji kojoj je posvetio dvadesetak himana. Opjevao je njezino djevičanstvo te ju je imenovao Kraljicom sunca.

U vrijeme velike gladi skupljao je namirnice za siromahe. Iscrpljen od svega, umro je 9. lipnja 373. godine u Edesi. 

Papa Benedikt XV. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1920. godine. Sveti Efrem zaštitnik je duhovnika i duhovnih vođa.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post