Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Franjo i Jacinta iz Fatime

Franjo i Jacinta nekoliko su se godina nakon ukazanja razboljeli i umrli, dok je Lucija nadživjela svoje dvoje malenih rođaka preminuvši 2005. godine.


U portugalskom gradu Fatimi, 13. svibnja 1917. godine, troje pastira, desetogodišnjoj Luciji i njezinim malim rođacima Franji i Jacinti ukazala se Blažena Djevica Marija i pozvala ih da dolaze tijekom šest mjeseci, svakog 13. u mjesecu, te će 13. listopada učiniti veliko čudo kako bi svi povjerovali.

U viđenjima ih je poticala na molitvu krunice i za grješnike koji su, ako se ne obrate, osuđeni na pakao.

Civilne su vlasti branile okupljanja oko djece i toga mjesta te su ih i zatvorili kako bi ih se pokušalo navesti na priznanje da su sve izmislili.

Dana 13. listopada, u podne, dogodilo se čudo sunca koje je vidjelo od 50 000 do 70 000 ljudi. Poput velike vatrene kugle sunce se kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Sve je to trajalo oko 10 minuta, vidjelo se i s udaljenosti od 40 kilometara. Sunce se nakon toga vratilo na isto mjesto i normalno sijalo.

Zapanjeni, vidjevši to, njih oko 70 000 okupljenih, stali su moliti i udarati se u prsa, moleći oproštenje za svoje grijehe.

Franjo i Jacinta nekoliko su se godina nakon toga razboljeli i umrli, dok je Lucija nadživjela svoje dvoje malenih rođaka preminuvši 2005. godine.

Papa Ivan Pavao II., koji je bio osobito povezan s Fatimom, 13. svibnja 2000. godine proglasio je blaženim Franju i Jacintu, a svetim ih je proglasio papa Franjo 13. svibnja 2017.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post