Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Ivan od Boga

Današnji sveti zaštitnik je Ivan od Boga (španjolski San Juan de Dios, portugalski São João de Deus), osnivač bolničkog reda Milosrdne braće.


Rodio se kao João Cidade Duarte na današnji dan 8. ožujka 1495 u portugalskom gradu Montemor-o-Novo (kotar Évora). Kao osmogodišnji dječak pobjegao je od kuće u susjednu Španjolsku i roditelji nikad nisu doznali kamo je nestao.

Radio je kao pastir kod jednog posjednika u Castilli, a zatim ga je nemirni duh odveo u vojnike. Promijenio je mnoge gospodare i kao plaćenik obišao cijelu Europu, a nakon teške vojničke kavge umalo je završio na vješalima. Kad se nakon dugog lutanja vratio kući, doznao je da su mu roditelji umrli od tuge. Osjećao je grižnju savjesti, postao pokornikom i nastojao se iskupiti djelima milosrđa. Obratila ga je 1539. propovijed svetog Ivana iz Ávile. Istrčao je iz crkve i počeo glasno naricati. Jednom prigodom spasio je iz goruće bolnice u španjolskom gradu Granadi (Andaluzija) više bolesnika. Hrabro je utrčavao u plamen i bolesnike iznosio na leđima. Ostali su bez krova nad glavom pa je Ivan zbog njih osnovao svoju prvu bolnicu s 42 kreveta. Nakon toga je osnivao bolnicu za bolnicom, a oko njega su se počeli okupljati dobri ljudi koji su bili spremni dvoriti i njegovati bolesnike. Utemeljio je novu redovničku zajednicu za dvorbu bolesnika, red Milosrdne braće (Talijani ih nazivaju ”Fatebenefratelli”). Do kraja života žrtvovao se za nevoljnike, siromahe, beskućnike i bolesnike. Jednog dana ugledao je dječaka koji je upao u rijeku i bespomoćno zapomagao. Skočio je za njim, pokušao mu pomoći i pritom zaradio tešku prehladu. Obolio je od groznice i preminuo u Granadi na svoj rođendan 8. ožujka 1550.

Papa Pio V. potvrdio je 1572. njegov red i odredio mu pravila svetog Augustina. Već 1648. red Milosrdne braće brinuo se samo u Španjolskoj za više od 80 bolnica, a širio se po cijeloj Europi i svijetu. Danas Milosrdna braća djeluju u 53 zemlje diljem svijeta, u više od 380 različitih medicinsko-zdravstvenih ustanova, bolnica, domova i centara, s više od 1500 redovnika, uglavnom laika. Prije II. svjetskog rata djelovali su i u Hrvatskoj (Zagreb, Zadar), godine 2006. utemeljena je njihova zajednica u Šumetlici (općina Cernik), a 2011. otvorili su na nedalekom Strmcu psihijatrijsku bolnicu. Svetog Ivana od Boga blaženim je proglasio 1630. papa Urban VIII., a svetim 1690. papa Aleksandar VIII. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1886. zaštitnikom bolnica i bolesnika. Zaštitnik je bolnica, bolesnika, bolničara, medicinskih sestara, alkoholičara, srčanih bolesnika, knjigoveža, knjižara, umirućih, vatrogasaca, nakladnika, tiskara i mnogih naselja, župa, crkava i kapela širom svijeta. Ime svetog Ivana od Boga nosi psihijatrijska bolnica u zagrebačkom Vrapču, a posvećena mu je i kapela u župi Ičići kod Opatije, koju je sagradio i Crkvi darovao omiljeni hrvatski pjevač Ivo Robić (1923.– 2000.).

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post