Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Jeronim – svećenik i crkveni naučitelj

On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i dosad jedini čovjek koji je udružio Europu slovom Riječi Božje i Kristovim svetim križem. 


Često se sv. Jeronim prikazuje s perom i knjigom kako radi u špilji. Danas živi u legendi o lavu koji je ušetao u špilju dok je on radio. Lav je u šapi imao trn, a sv. Jeronim odvažio se i bez straha izvadio trn iz lavlje šape. Lav je izlazio noću da bi se nahranio te se vraćao sv. Jeronimu kraj nogu. Zapravo, lav je sv. Jeronimu služio kao pas.

Sv. Jeronim (4./5. st.) pripada istaknutim duhovnim ocima zapadnoga kršćanstva. On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i dosad jedini čovjek koji je udružio Europu slovom Riječi Božje i Kristovim svetim križem. Upravo u tome jest njegovo najvrjednije djelo.  

Najpoznatije i najvažnije djelo sv. Jeronima latinski je prijevod Biblije, tzv. Vulgata. Autor je i niza homilija i komentara na biblijske knjige, preveo je i nadopunio ”Kroniku” Euzebija iz Cezareje, a značajno mu je djelo i skup književnih biografija pod naslovom: ”O slavnim ljudima”. Poseban dio Jeronimova književnoga opusa čine poslanice,  ”Epistulae”.  Od nekad većeg broja, do danas je sačuvana zbirka od 154 pisma, od kojih su njih 125 sigurno pripisana Jeronimu, a druga su ili apokrifna ili njemu upućena. Poslanice su književno svjedočanstvo o Jeronimovu  životu, njegovim razmišljanjima, o vremenu i prilikama u kojima je živio te o ljudima s kojima je surađivao.

Jeronim je autor i triju monaških biografija, o sv. Pavlu, prvom pustinjaku; sv. Hilarionu i sv. Marku.
Sveti Jeronim rođen  je u Stridonu, gradiću na granici Dalmacije i Panonije, a na današnji je dan umro u Betlehemu 419. ili 420. godine poslije Krista.

Mnogi će hodočasnici pohoditi Rim. Nezaobilazna postaja bit će i naslovna crkva uz Zavod sv. Jeronima. Crkva je prava riznica sklada arhitekture i mnoštva slika i drugih umjetničkih djela. S druge pak strane, crkva je molitveno središte, hram Božji, okupljalište mnoštva vjernika što dolaze na molitvu. O crkvi se brine Uprava zavoda sv. Jeronima sa svećenicima studentima. U njoj se služe Mise na talijanskome i hrvatskome jeziku.

Posebno je svečano za blagdane sv. Jeronima, sv. Nikole Tavelića i bl. Alojzija Stepinca. Smještena u srcu staroga Rima, uz glasoviti oltar mira ”Ara Pacis”, nadomak grobnice rimskoga cara Augusta, Španjolskoga trga, Piazze del Popolo, ispred Ponte Cavoura što povezuje dvije gusto naseljene obale Tibera, crkva privlači mnoštvo posjetitelja iz čitavoga svijeta koji obilaze Rim.

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post