Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Klaudije de la Colombière

Crkva se danas spominje francuskog misionara, isusovca i velikog promicatelja Presvetog Srca Isusova.


Crkva se danas spominje francuskog misionara, isusovca i velikog promicatelja Presvetog Srca Isusova.

Klaudije se rodio na Svijećnicu 2. veljače 1641. godine, u pokrajini Dauphinee (Dufini) u Francuskoj. Bio je isusovački đak i vrlo je rano osjetio da ga Gospodin zove u Družbu Isusovu. U novicijat je stupio u Avignonu, gdje je položio prve redovničke zavjete.

Nakon toga došao je u Pariz, na studij teologije. Svečane zavjete položio je u Lyonu 1675. godine. U gradiću Paray-le-Monialu u Burgundiji, postao je nadstojnikom isusovačkog kolegija, duhovnikom i ispovjednikom ponizne redovnice, a  kasnije svetice Margarete Marije Alacoque. Margareti je Gospodin objavljivao blago svoga Srca, a Klaudije ju je potaknuo da opiše svoja viđenja kako bi se ona proširila diljem svijeta. Sveta Margareta, prosvijetljena, osjetila je da Klaudije sa svojom ljubavlju i milosrđem ima posebnu karizmu kojom privlači duše Bogu.

Godine 1676. postao je propovjednikom u Londonu, na dvoru Marije Modenske, vojvotkinje od Yorka. U doba vjerskih razdora i napetosti u Engleskoj, sveti Klaudije obratio je mnoge protestante na katoličku vjeru. Nakon dvije godine uhićen je i klevetnički optužen da je umiješan u papističku zavjeru protiv Engleske. Nakon boravka u zatvoru ozbiljno mu je narušeno zdravlje. Godine 1679. protjeran je iz Engleske. Vratio se u Paray-le-Monial, gdje je i preminuo na današnji dan 1682.

Blaženim ga je proglasio Papa Pio XI., a svetim Papa Ivan Pavao II. 1992. godine.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post