Dobro došli na portal Mreže Riječi

Kristova krv potekla je kao iz izvora te su kapi te krvi poprskale Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao kršćanin.


Sveti Longin (Longinus), rimski mučenik, po nekima rodom iz Kapadocije (Mala Azija), a po nekima iz talijanskog grada Anxanuma (danas Lanciano, provincija Chieti, Abruzzo), bio je prema predaji onaj vojnik, stotnik (centurion), koji je kopljem probo Isusov bok. Kristova krv potekla je kao iz izvora te su kapi te krvi poprskale Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao kršćanin. Prema predaji, on je onaj stotnik koji je pod križem nakon potresa rekao: ‘Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!’ i ‘Zaista, ovaj čovjek bijaše pravednik!’ Malo zemlje natopljene Kristovom krvlju Longin je stavio u metalnu kutiju. S tom kutijom stigao je kasnije sve do talijanskog grada Mantove (Lombardija).

Kad su započeli žestoki progoni kršćana, Longin je relikviju Kristove krvi zakopao u zemlju kod Mantove i vratio se u Cezareju Kapadocijsku (Mala Azija). Tamo mu je kao mučeniku za vjeru Kristovu odrubljena glava 2. prosinca 37. Njegove kosti prenesene su 533. iz Kapadocije u Mantovu. Papa Inocent VI. uvrstio je 2. prosinca 1340. mučenika Longina u popis svetaca. Osobito se časti u bazilici svetog Andrije u Mantovi, gdje je glavno svetište Kristove krvi. Longinove relikvije nalaze se u bazilici svetog Augustina u Rimu, a u rimskoj bazilici svetog Petra nalazi se njegov impozantni kip, djelo Giana Lorenza Berninija. Zanimljivo je da u filmu Georgea Stevensa ‘Najveća priča ikad ispričana’ (1965.) ulogu Longina tumači John Wayne. Sveti Longin zaštitnik je vojnika i slabovidnih osoba.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post