Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Maksimilijan iz Thevestea

Današnji sveti zaštitnik je Maksimilijan iz Thevestea, mučenik iz III. stoljeća.


Rođen je 274. kao sin Fabija Viktora, rimskog vojnika. Kad je navršio 21 godinu, kao veteranski sin i sam je morao stupiti u vojne redove. Visoki, stasiti mladić, odgojen u kršćanskoj vjeri, odbio je naredbu. Kad su ga doveli pred prokunzula Numidije Kasija Diona, izjavio je da ne može služiti vojsku jer je kršćanin i mirotvorac, a nošenje oružja protivno je evanđelju.

Rekao je: Moja vojska je Božja vojska i ne mogu se boriti za ovaj svijet. Ne želim oko vrata nositi vojni pečat, taj komad olova, jer sam prihvatio spasiteljski znak Isusa Krista, sina živoga Boga. Dion je razgovarao i s Maksimilijanovim ocem, koji je također postao kršćanin i tražio od njega da ukori sina, a on mu je odvratio: On zna u što vjeruje i neće promijeniti svoje mišljenje. Maksimilijanu je odrubljena glava na današnji dan, 12. ožujka 295, u sjevernoafričkom gradu Thevesteu (danas Tébessa u Alžiru).

Prije pogubljenja ohrabrio je sve kršćane i zamolio oca da njegovu odjeću pokloni krvniku. Po nekim izvorima pokopala ga je pored Kartage, kraj groba svetog Ciprijana, pobožna žena imenom Pompejana. Umjetnici ga često prikazuju kao ratnika sa stijegom na kojem piše “In hoc signo vinces” (U ovom ćeš znaku pobijediti). Zaštitnik je osoba koje zbog svojih uvjerenja odbijaju služiti u vojsci i ratovati.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post