Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Nahum, prorok

Nahum je sedmi od dvanaest malih proroka.


Njegovo ime znači “tješitelj”. Ne znaju se detalji iz njegova života ni točno vrijeme nastanka ove knjige. Nahum se u Bibliji spominje jedino u ovoj proročkoj knjizi. Ima tri poglavlja.
 
Prorok naviješta propast asirskoga grada Ninive, zbog ponosa i zloće toga grada. Nahum piše da je “Jahve spor u gnjevu, ali silan u moći. Ne, Jahve neće pustiti krivca nekažnjena” (Nah 1,3). Prije Nahuma, prorok Jona također je navijestio propast Ninive, tada su se oni obratili i Bog im je bio milostiv. Ovaj će put doživjeti kaznu, zbog svojih grijeha. Svome izraelskom narodu Nahum piše riječi utjehe: “Da, Jahve će obnoviti vinogrdad Jakovljev i vinograd Izraelov” (Nah 2,3). Asirci iz Ninive bili su neprijatelji Izraelaca, osvojili su Kraljevstvo Izrael i velik broj naroda odveli u ropstvo.

U nastavku se detaljno opisuje razaranje Ninive, koje se uspoređuje s razaranjem egipatskog grada Tebe 633. pr. Kr., koju su razrušili upravo Asirci. U povijesti se razaranje Ninive stvarno dogodilo 612. g. pr. Kr., kada  su je osvojili Medijci na čelu s Kijaksom i Babilonci s vođom Nabopolasarom.
 
U hebrejskom originalu knjiga je pisana u obliku pjesme. U njoj ima metafora i drugih pjesničkih izraza.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post