Dobro došli na portal Mreže Riječi

Danas se spominjemo redovnika, brata kapucina, svetog Serafina.


Rodio se 1540. godine u Montegranaru u Italiji kao Felice di Nicola u siromašnoj pobožnoj zidarskoj obitelji. Nije se imao prilike školovati, jer je kao seosko dijete morao  voditi ovce na pašu.

Kao nepismeni pastir provodio je dane u samoći livada i polja i naučio čitati iz velike knjige Božje prirode u kojoj se Njegov duh uzdizao prema Svevišnjemu. Nakon očeve smrti, zajedno sa starijim bratom počeo je raditi kao najamnik. Željan znanja, sprijateljio se s vlasnikovom kćeri koju je čuo kako čita naglas.

Ona mu je približila mjesni samostan franjevaca kapucina u koji je primljen  kao  mladić u dobi od 16 godina. Kao novak poslan je u kapucinski samostan u Jesiju kad uzima ime Serafin.

– Nemam ništa osim krunice i križa, ali se nadam da ću i s tim koristiti fratrima i postati svetac, rekao je tada.

Zbog njegove nespretnosti i smušenosti, poglavari su ga premještali iz samostana u samostan. Naposljetku se smirio u Ascoliju, gdje je proveo gotovo čitav život radeći najskromnije poslove u kući i vrtu. Krilatica mu je bila: ‘Gore se putuje tako što se ovdje na zemlji spušta’. Iako je bio tek napola pismen i podosta nespretan, imao je dar razgovora s ljudima te bi za svakoga pronašao pravu riječ, a te su riječi bile protkane božanskom mudrošću koja mu je dolazila po čestoj molitvi.
Dobrohotni, ponizni i skromni samostanski vratar i sakupljač milostinja, zaljubljen u prirodu i male stvari  postao je glasovit po jednostavnom, pokorničkom asketskom životu i milosrđu prema siromasima i prosjacima.

Naročitu pobožnost gajio je prema Presvetoj euharistiji i prema Majci Božjoj. Bio je pravi anđeo mirotvorac koji je mirio zavađene, tješio i bodrio bolesnike i zavađene. Imao je dar čitanja duša, a bio je poznat i po svojim čudesima i proročanstvima. Preminuo je na današnji dan, 12. Listopada 1604. Mjesto Ascoli koje ga je voljelo kao oca i prijatelja dugo je oplakivalo njegovu smrt koja je nastupila u dobi od 64 godine. Svetim ga je proglasio papa Klement 13., 1767.

Ime Serafin hebrejskog je porijekla, kasnije preuzeto u latinskom, a znači ‘sjajni anđeo’.

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post