Dobro došli na portal Mreže Riječi

Na današnji dan spominjemo se dominikanskog svetca i velikog crkvenog naučitelja, teologa i filozofa.


Toma Akvinski rodio se u plemićkoj obitelji 1225., u provinciji Frosinone, u Laciju. Kad je odlučio zarediti se za dominikanca, iznenadio je sve u obitelji. Naime, dominikanski red u to vrijeme bio je poznat kao prosjački red, što se njegovoj plemenitaškoj obitelji nije nimalo svidjelo. Pokušali su učiniti sve kako bi odvratili Tomu od njegova nauma.

Najprije je boravio u Kelnu, gdje mu je učitelj bio sveti Albert Veliki, filozof, teolog i crkveni naučitelj. Na pariškom sveučilištu istaknuo se predanošću u učenju, umnošću, ali i tvrdoglavošću, zbog čega je od svojih kolega bio prozvan ”šutljivim volom”.

Albert Veliki cijenio je Tominu suzdržanost i obranio ga je ovim riječima: ”Taj nijemi vol jednom će tako riknuti da će cijelim svijetom odjeknuti!” Nakon studija u Napulju, Toma je stupio u dominikanski red, a za svećenika je zaređen 1250. godine. Teologiju i filozofiju predavao je u Parizu, Rimu, Orvietu i Napulju.

Neka od njegovih najpoznatijih djela jesu: ”Suma teologie” i ”Suma protiv pogana”, u kojima je, istražujući istinu, produbio dogme i otajstva kršćanske vjere. Žarko je štovao Presveti Sakrament i o njemu ispjevao najljepše himne, kao što su ”Hvali Sion Spasitelja” i ”Klanjam ti se smjerno”.

Pored svoje velike učenosti, ostao je jednostavan i ponizan redovnik. Pred kraj života imao je viđenje: u dubokoj molitvi Krist ga je s križa zapitao: ”Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?” Toma je na to odgovorio: ”Samo Tebe, Gospodine!” Prestao je pisati svoju ”Sumu teologie”, a djelo je dovršio njegov učenik Reginald. Nakon viđenja koje je doživio, Toma je kazao Reginaldu: ”Sve što sam dotad o Bogu pisao – sada je poput pljeve.”

Preminuo je u samostanu u Fosanovi, a 1323. godine proglašen je svetim. Sveti Toma Akvinski zaštitnik je akademika, teologa, studenata i knjižara.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post