Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Uz Svjetski dan djece: šest stvari koje morate naučiti od malenih

Od djece doznamo više o životu nego igdje drugdje!


„Djeca obično ostvare onoliko koliko vi vjerujete u njih.” (Lady Bird Johnson)

Svi se mi želimo vratiti u svoje djetinjstvo i ponovno proživjeti trenutke koje bismo željeli, ali to, na žalost, nije moguće. Jeste li ikada vidjeli kako su djeca samopouzdana, i kako žive život bez frustracija i prigovora? Svi bismo htjeli ponovno proživjeti te trenutke iz mladosti. Ipak, ima stvari koje možemo naučiti od djece. Zar to nije zanimljivo? Jest, ali u današnje vrijeme ljudi su više frustrirani, moral im je nizak, i nemaju ambicija. U svim tim situacijama, kada vidimo djecu, doznamo više o životu nego igdje drugdje. Pogledajte što sve možemo naučiti od djece!

1. Budite uzbuđeni. Nikada ne prestajte biti uzbuđeni poput djeteta

Djeca su uvijek uzbuđena, i kada ih vidimo takve, ne želimo da takva razina uzbuđenja nestane. Isto tako, ako tu naviku usvojimo u svome životu, onda više nećemo biti frustrirani, i stvari više neće biti tako komplicirane. Uvijek se smiješite, i ne pretvarajte se da ste uzbuđeni, nego to osjetite iznutra. To će vam pomoći da budete sretni, i spriječiti toliko problema s mentalnim zdravljem koji se događaju samo zato što previše razmišljamo.

2. Prilagođavajte se promjenama

Svi mi moramo imati tu sposobnost, poput djece, da bismo mogli popraviti svoje ponašanje. Djeca se vrlo dobro znaju prilagoditi promjenama, i svi mi odrasli moramo to razumjeti. Većina nas nikada se ne navikne na nasumične varijacije, ali ako se budemo prilagođavali promjenama, život će nam biti lakši. Na primjer: djeca lako opraštaju, a odraslima je to jako teško, ne razumijemo to. Odraslima se to često događa: zamjeraju stvari jedni drugima, i teško opraštaju, a to može uništiti međuljudske odnose. Ako naučimo ovo od djece, to može spasiti naše međuljudske odnose.

3. Znatiželja

Znatiželja za učenjem novih stvari kod djece je mnogo veća nego kod odraslih jer djeca mnogo bolje zapažaju, i u tome su veoma ustrajna. Vi ste možda odustali od tolikih radionica zbog svojega pretrpanog rasporeda, ali ako imamo dječju znatiželju za učenjem novih stvari, onda ćemo uspjeti pronaći vrijeme i posvetiti se različitim aktivnostima. Naučite ovo od djece i u tome budite strastveni.

4. Naučite biti prijateljski raspoloženi

Djeca se uvijek vole igrati sa svojim prijateljima, i vole provoditi vrijeme s njima, ali odrasli se u današnje vrijeme vrlo malo druže. Toliko se zapletu u svoje pretrpane rutine i nemaju vremena za druženje. Moramo usvojiti to ponašanje od djece, kojima je prijateljsko raspoloženje, tako reći, u krvi, a kod odraslih se to s vremenom drastično promijenilo, i više se ne uklapa u njihovu ličnost.

5. Nevjerojatna aktivnost

Djeca imaju energije jer se posvećuju korisnim i privlačnim aktivnostima. Život djeteta je uvijek svjež, bez opterećenja, ali odrasli moraju odrađivati mnogo stvari. Slažem se s time. Sigurno mislite da ako djeca nemaju opterećenja, kako onda možemo od njih naučiti biti aktivni? To je tako jer se bave zdravim aktivnostima koje ih održavaju energičnima, poput igranja različitih igara koje njihov metabolizam održavaju brzim, ali odrasli posvećuju malo vremena tjelesnim aktivnostima.

6. Razina samopouzdanja

Jeste li ikada vidjeli razinu samopouzdanja kod djece? To je tako jer njih ne zanima što se događa u njihovoj okolini. Ne obraćaju pozornost na različita mišljenja i prosudbe ljudi, i rade što žele raditi. Ako usvojite tu razinu samopouzdanja od djece, postat će vam lako ostvarivati nove, nekada nedostižne stvari. Sve što trebate učiniti jest da ne obraćate pažnju na to što drugi govore i kakve će biti njihove reakcije. Jednostavno slijedite što vam srce govori.

To je nekoliko stvari koje smo izdvojili, a koje možete naučiti od djece. Ako želite biti uspješni u životu, onda morate obratiti pažnju na ove stvari. To bi bilo odlično za svakoga..

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Post Tags
Share Post