Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije

Na blagdan zaštitnika vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije sv. Anastazija (Staša), u subotu 26. kolovoza, upriličeno je u crkvi Svete Obitelji u Solinu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. Svetu misu je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji su bili: solinski župnik don Ante Čotić, don Renato Pudar, don Ivan Šesto, don Ivan Mamić i don Klement Radosoljić. Na misi je, uz predstojnicu Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranku Garmaz, sudjelovalo oko 100 vjeroučitelja. Pjevao je zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „sv. Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića.

Prije samog čina podjele kanonskih mandata, vjeroučiteljima se obratila predstojnica Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši mons. Puljiću na predvođenju misnog slavlja, prof. Garmaz je naglasila: „Poštovane odgojiteljice u vjeri, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, srdačno vas pozdravljam na spomendan našega zaštitnika. On je bio obrtnik koji je uklesao znak križa na zid svoje kuće, radi čega je na kraju i pogubljen. Mi danas ovom zajedničkom svetom misom želimo uklesati znak križa na naša čela, utisnuti ga u srce, zalijepiti ga na usne, uklesati ga na dovratnike naših domova, vrtića i škola”. Kazavši kako se vjeroučitelji trebaju trajno truditi oko redovite molitve i edukacije, predstojnica ih je potaknula na uključivanje u život župne zajednice i Katehetskog ureda. Posebno se osvrnula i na rad novog portala vjeroučitelja naše Nadbiskupije „Mreže Riječi”. Zahvalivši Zboru vjeroučitelja na pjevanju, predstojnica je vjeroučiteljima zaželjela da u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini pokrenu revoluciju nježnosti, milosrđa, praštanja i poniznosti.

Zatim je uslijedio čin podjele kanonskih mandata. Mons. Puljić je podijelio 23 kanonska mandata vjeroučiteljima (10 na neodređeno, 10 na određeno te 4 za šk. godinu 2023./2024.). Također, podijelio je i 13 mandata odgojiteljicama u vjeri. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, a zajedničko druženje nastavljeno je u prostorijama župnog pastoralnog centra Župe Gospe do Otoka.

Izvor: Slavko Blažić, SMN

Post Tags
Share Post