Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

365 DANA S BIBLIJOM Donosimo dva načina kako možete pročitati Bibliju u godini dana

nicijativa ”Biblija kroz 365 dana” u sklopu projekta ”Muževni budite” ponovno će započeti 1. siječnja 2024. godine. Organizatori ovom prilikom pozivaju i izazivaju sve, a osobito muškarce, na svakodnevno čitanje Svetoga pisma u periodu od godine dana.


Svi sveci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i naš bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su je svakodnevno čitali, javlja portal Muževni budite.

Štoviše, čak je i sam Isus rekao da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta‟ (Mt 4, 4).

Međutim, nama se katolicima najviše spočitava da mi Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama.

Zbog toga smo u sklopu projekta „Muževni budite‟ napravili plan ne samo kako svakodnevno čitati Bibliju, nego i kako je pročitati u vremenskom roku od 365 dana, od korica do korica. Za to postoje dva pristupa: linearni i usporedni pristup.

Kod linearnog se pristupa svakog dana čita nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završava se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je odvojiti po 5–10 minuta da se čitava Biblija takvim pristupom pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Usporedni pristup je nešto zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potrebno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Starome zavjetu ispunjuju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito preporuča za čitanje u grupi (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja. Plan čitanja usporednog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Za bilo koji od ova dva navedena pristupa možeš se prijaviti javljanjem na mail [email protected]. Tijekom mjeseci na mail će ti stizati poticajne misli iz Biblije, ohrabrujući odlomci, ali i kvizovi pomoću kojih ćeš moći provjeriti svoje poznavanje Božje Riječi.

Neka ti upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćeš svakog dana crpsti Božje milosti i blagoslove, a na čije ćeš čitanje i proučavanje poticati i druge.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post