Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

5 savjeta kako u danu pronaći više vremena za Boga

Često mislimo da, kada bismo imali više slobodnog vremena, mogli bismo dati više vremena i Bogu. Monotoni zadaci svakodnevne rutine mogu nas kočiti od boljih, važnijih stvari — bilo to čitanje dobre duhovne knjige ili vrijeme za molitvu. No, ako preusmjerimo svoje razmišljanje, možemo tu monotoniju pretvoriti u molitvu.


Postoje mnogi sveci koji su proveli svoje živote obavljajući ponavljajuće poslove, a svoje svakodnevne zadatke koristili su kako bi se približili Bogu.

Na primjer, svetom Martinu de Porresu bilo je dopušteno obavljati samo poslove koje drugi ljudi nisu željeli raditi kada je zatražio da se pridruži dominikanskom samostanu. Može se reći da je bio sluga veći dio svog života, a tek nakon posebnog dopuštenja mogao je pomagati u ambulanti brinući se za bolesnike. On nije napisao nijednu duboku knjigu niti je evangelizirao cijele zemlje, ali su mu mali zadaci koje je svakodnevno morao činiti pomogli da se približi Bogu.

Chiara Corbella Petrillo, službenica Božja, otkrila je da može svoje vrijeme kao supruga i majka ponuditi Bogu za druge. Često je nudila male stvari kao što su pospremanje kreveta, kuhanje kave i brisanje poda za svog muža. Otkrivanje ove tajne pomoglo je preobraziti njezinu svakodnevnu rutinu i učinilo je nečim važnim o čemu treba voditi računa.

Aleteia donosi 5 savjeta kako možemo pronaći Boga u najdosadnijim i naizgled nevažnim dijelovima našeg dana slijedeći primjer Martina, Chiare i mnogih drugih.

1. Ponudite svoje najmanje omiljene dijelove dana kao molitve

Čekate u dugom redu? Ribanje poda? Popravljate fotokopirni stroj na poslu? Molite kroz to. Započnite deseticu krunice ili, ako vam je potrebno više koncentracije, prinesite Bogu ono što činite kad započnete. Mogli biste reći nešto jednostavno kao što je: “Trebam pomoć da popravim ovaj pisač” ili “Gospodine, požuri mi pomoći” ili napravite znak križa.

2. Svoje svakodnevne frustracije prikažite Bogu za ljude koji najviše pate

Kada vam grijač prestane raditi ili kada treća narudžba koju ste preuzeli u trgovini ne sadrži samo jedan sastojak koji vam je potreban, imate razloga za strpljenje. Možda je taj razlog vaš bratić koji se bori s rakom ili vaš kolega s posla koji je upravo dobio otkaz. U svakom slučaju, ono daje smisao neugodnostima koje doživljavate, ali i usmjerava vaše misli na tuđu patnju umjesto na vlastitu.

3. Molite svaki put kada uđete u auto

Izmolite kratku molitvu svom anđelu čuvaru ili Zdravomariju tražeći zaštitu tijekom vožnje. Ne samo da je to vrlo praktična molitva (kome ne treba malo više milosti i zaštite tijekom vožnje?), već i pomaže da posvetite mnogo više svog dana Bogu.

4. Slušajte duhovni podcast dok čistite

Zašto ne biste naučili nešto novo o svojoj vjeri dok obavljate svakodnevne kućanske poslove?

5. Molite prije jela

Možete izgovoriti jednostavnu molitvu: “Hvala ti, Isuse, za ovu hranu” ili klasičnu molitvu: “Blagoslovi, Gospodine, nas i ove tvoje darove…”. Pripremanje i jedenje hrane često kvari naš dan zbog obujma posla koji imamo oko pripreme hrane. Zahvaljivanje Bogu za vrijeme obroka je način da mu prikažete svoje jutro i poslijepodne.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post