Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveta Maria Bertilla Boscardin

Rođena 6. listopada 1888. u sjevernoj Italiji, Maria Bertilla Boscardin odrasla je u strahu od svog nasilnog i ljubomornog oca.


Školovanje joj je bilo ograničeno kako bi mogla pomagati kod kuće i u radu na poljima te je bila na glasu kao glupava, naročito kod djece. Na savjet svog župnika odlučila se odazvati duhovnom pozivu koji je osjećala, te se 1904. pridružila sestrama Učiteljicama sv. Doroteje, Kćerima Presvetih Srdaca. Radila je u kuhinji, pekarnici i praonici rublja. Nakon nekog vremena učila je za medicinsku sestru te počela raditi u bolnici s djecom oboljelom od respiratorne bolesti difterije. Tamo je ova sestra našla svoj pravi i istinski poziv, briga o bolesnoj djeci. Za vrijeme I. svjetskog rata, kada je bolnicu preuzela vojska, sestra Maria Bertilla brinula je o svojim pacijentima neustrašivo usprkos stalnim zračnim bombardiranjem. Pratio ju je glas jednostavnosti i posvećenosti svom pozivu. Ostavila je duboki utjecaj na one koji su je poznavali.

Umrla je  20. listopada 1922.  u Trevisu nakon duge i bolne borbe protiv tumora. Ljudi su hodočastili na njezin grob u Vicenzi gdje su se dogodila čuda i ozdravljenja. Beatifikacija je slijedila 1952., a kanonizaciju je 1961. obavio papa Ivan XXIII. 

Sprovod joj je bio veličanstven. Onaj nutarnji osjećaj vjernika primjetio je odmah da je umrla svetica. Oko njezina groba počeli se okupljati štovatelji, moliti i preporučivati se njezinu zagovoru. Glas o uslišanjima Božje službenice proširio je pouzdanje među pukom još više. Ona je za života nastojala da bude što neupadnija, pa je svoju službu obavljala tiho, ponizno, a Gospodin voli baš takve duše i On ih nakon smrti želi proslaviti već na ovome svijetu. Tako je to učinio i sa svojom vjernom službenicom Marijom Bertillom Boscardin, koju je proslavio potrebnim znakovima, te ju je Crkva uzdigla na čast oltara.

Prigodom beatifikacije, papa Pio XII. naročito je naglasio njezinu ljubav prema Majci Božjoj i Katekizmu, svojoj najdražoj knjižici koju je stalno nosila uza se. Katekizam joj je bio putokaz kako će što bolje ostvarivati svoj kršćanski ideal.

Skromno sredstvo, skromna teologija, ali Gospodinov je ukus takav da voli ono sto je maleno, pa iz toga izvodi čudesna i velika djela.

Tijelo te ponizne svetice počiva u kapeli kuće matice Učiteljica sv. Doroteje u Vicenzi.

Ime ‘Marija’ potječe iz egipatskoga ili hebrejskoga: u prvome znači ‘ljubljena od Boga’, a u drugome: ‘gospođa’. Ime ‘Bartilla’ umanjenica je imena ‘Berta’, a njemačkog je porijekla i znači ‘briljantna’, ‘jasna’.

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post