Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Pastoralni savjeti bl. Miroslava Bulešića braći svećenicima

Na godišnjicu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića donosimo vam njegove pastoralne savjete upućene braći svećenicima.


1. Išao bih od kuće do kuće. U svakoj bih se kući zaustavio, razgovarao s ukućanima, zanimao se za njihovo zdravlje, rad, djecu itd. i obećao im da ću ih i ubuduće doći posjetiti, ako oni žele.

2. Uredio bih čim prije pitanje vjeronauka.

3. Poučavao bih djecu u pjevanju i to što ljepše moguće, i preko ove dječice privlačio bih i druge i same njihove roditelje.

4. Stvorio bih od dječaka malu grupicu ministranata; njih bih naučio lijepo služiti sv. Misu, upoznao bih ih malo s liturgijom, pa s katekizmom, i preko njih zvao roditelje, s njima se molio za obraćenje drugih.

5. U svim svojim poteškoćama izjadao bih se s Kristom, i povjerio njemu sve svoje neprilike živom vjerom i velikim zaufanjem. ´Sve mogu u onome koji me jača´ – govorio je sv. Pavao. Koliko i kakvih je protivnika on uvijek imao! On je bio hrabar, vjeran, oduševljen i druge je oduševljavao, tako da se nisu bojali i javno, uza sve protivnosti, ispovijedati svoju vjeru.

6. Kao tvoj prijatelj, ja si želim, da bi tvoje župe postale uzorom drugima.

7. Nemoj se nikada pustiti i nadvladati dvojbom ´ne znam što raditi ni otkuda početi´. To bi bilo opasno, jer bi lako pao u pasivnost, u nerad.

8. Ne smije te strašiti ni pasivnost sa strane ljudi, ni protivnost, ni karakter.

9. Uvidi o čemu se radi i onda poduzmi mjere: nakon dubokog promatranja napravi dijagnozu i dijeli lijekove.

10. Koliko nerazumijevanja od strane svećenika, prezira, poteškoća. – A i Ti si trpio, Isuse! Daj da i ja trpim s Tobom.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post