Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Crkva u Africi želi proširiti dijalog s islamom

Katolički biskupi u Africi žele proširiti međuvjerski dijalog s islamom i sa sljedbenicima tradicionalnih plemenskih religija, objavio je u četvrtak 11. travnja Dikasterij za međureligijski dijalog, prenosi Kathpress.


Inicijativa afričkih biskupa povezana je sa zabrinutošću nad rastućim podjelama, napetostima, sukobima i vjerskim radikaliziranjem u brojnim afričkim državama. Te pojave imaju izvor u društveno-gospodarskim i političkim čimbenicima i pogoršavaju se „kad pojedinci ili skupine instrumentaliziraju religiju“, navodi se u izjavi donesenoj u Nairobiju.

Religije bi mogle imati veću ulogu u izgradnji kulture mira, pomirenja i sestrinstva, poručili su afrički biskupi i stručnjaci. „Vjerujemo da to možemo potaknuti odgojem i zauzimanjem za međuvjerski dijalog“, dodali su. Biskupi su preporučili osnivanje biskupijskih povjerenstava u tu svrhu u svim afričkim zemljama. „Obvezujemo se na potporu međuvjerskom dijalogu u pluralističnom okruženju, obrazovanjem koje (…) odbacuje izolacionistička stajališta koja potiču unutarvjerske i međuvjerske napetosti i sukobe“, piše u izjavi.

Biskupi su uputili izjavu na kraju dvodnevnog susreta u kenijskom Nairobiju, na kojemu su sudjelovali predstavnici više afričkih biskupskih konferencija. U prvom redu susretu su nazočili članovi biskupskih komisija za međuvjerski dijalog iz nacionalnih i regionalnih biskupskih konferencija. Dijalog s drugim vjeroispovijestima, posebice s islamom, spada među težišta pontifikata pape Franje.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post