Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kard. Ladaria: Humanae vitae, proročki tekst

Pročelnik Dikasterija za nauk vjere kardinal Ladaria govorio je na skupu posvećenom odvažnosti dokumenta pape Montinija: ideologije koje prekidaju vezu između slobode i prirode otvorile su put dehumanizaciji spolnosti


Cjelovito antropološko viđenje ljubavi i ljudske spolnosti, shvaćene u skladu s Božjim planom, koje 55 godina nakon objavljivanja nastavlja predlagati uzvišenu istinu koju, naprotiv, već desetljećima niječe kontracepcijska antropologija, koja je podijelila ono jedinstveno viđenje – to je vrijednost enciklike Humanae vitae Pavla VI., objavljene u srpnju 1968. godine. Istaknuo je to kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, pročelnik Dikasterija za nauk vjere, govoreći danas, 19. svibnja, na Augustinianumu, na otvorenju dvodnevnoga studijskog skupa posvećenoga tom dokumentu, koji je organizirala Međunarodna katedra za bioetiku Jérôme Lejeune.

Neraskidiva veza

„Odvažnost enciklike o spolnosti i prokreaciji“, stoji u naslovu skupa, a za kardinala Ladariju odvažnost onoga što je Pavao VI. napisao mnogo je dublja u odnosu na njegov otpor na pritiske koji su tražili da se odobri uporaba hormonskih kontracepcija u spolnim odnosima unutar katoličkoga braka. Hrabrost je enciklike antropološke naravi – rekao je kardinal te objasnio – jer je pokazala božanski poziv spolnosti, odnosno neraskidivu vezu koju je Bog htio između dva značenja bračnoga čina: sjedinjujuće i prokreativno značenje.

Više nije dar nego proizvod

Naprotiv – napomenuo je kardinal – kontracepcijski moral, koji se potvrdio u suprotnosti s enciklikom, stavlja prirodu, sâmo tijelo, u suprotnost s pojmom slobode koja želi promijeniti životne uvjete bračne ljubavi. Prema takvom stajalištu – rekao je kardinal Ladaria – ono što je važno jest afektivno sjedinjenje, a za spolni čin nije važno da odgovara prethodno postojećem značenju, naravnom ili koje je Bog utvrdio, nego jednostavno da je slobodan čin.

U tom je smislu – dodao je – tijelo svedeno na čistu materijalnost, tijekom vremena utrlo put nizu zastranjenja, posebno krajnje zabrinjavajućem smanjenju broja rođenih i umnažanju broja pobačaja. Kontrola rađanja uporabom kontracepcijskih sredstava razvilo se – istaknuo je – u umjetnu manipulaciju prijenosa života, putem tehnikâ potpomognute oplodnje. Prvo je bila prihvaćena seksualnost bez djece, a potom i rađanje djece bez spolnoga čina. Proizvedeni život više se ne smatra, po sebi, ‘darom’, nego ‘proizvodom’ i procjenjuje se u smislu korisnosti – upozorio je kardinal.

Sloboda i priroda – jedinstva koja nisu u sukobu

Riječ je o stalnoj manipulaciji, koja se može pronaći u rodnoj ideologiji – u kojoj nije tijelo ono koje identificira osobu, nego njezina orijentacija – kao i u ‘transhumanizmu, u kojemu osoba, svedena na svoj um, može prenijeti svoju bit na drugo ljudsko tijelo, na životinjsko tijelo, na cyborg, na jednostavnu memorijsku datoteku. Naprotiv, enciklika Humanae vitae još je uvijek važeća, štoviše proročka, jer odbacujući ono što se predstavlja kao stvarni antihumanizam, predlaže antropologiju sposobnu ujediniti slobodu s prirodom – istaknuo je na kraju pročelnik Dikasterija za nauk vjere.

Post Tags
Share Post