Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Jean-Marc Aveline: Sredozemlje kao mjesto bratstva i sestrinstva

Marseilleski nadbiskup kardinal Jean-Marc Aveline komentirao je 29. srpnja 2023. za Vatican News objavu o sljedećem apostolskom putovanju pape Franje u Marseille.


Marseilleska nadbiskupija od 17. do 24. rujna organizira Mediteranske susrete s temom „Sredozemlje – mozaik nadâ“, na čijem će završnom zasjedanju sudjelovati papa Franjo. U razgovoru kardinal Aveline govori o teološkim i duhovnim temama posjeta Svetog Oca.

Papa Franjo planiranim odlaskom u Marseille nastavlja svoje mediteransko hodočašće koje je započeo prije deset godina posjetom Lampedusi na početku svog pontifikata, rekao je kardinal Aveline. „Godine 2023. slavimo desetu obljetnicu njegova prvog apostolskog putovanja na Lampedusu u srpnju 2013., samo nekoliko mjeseci nakon izbora. Od tada je posjetio i Tiranu, Sarajevo, Lezbos, Kairo, Jeruzalem, Cipar, Rabat, Napulj, Maltu itd.“, podsjeća kardinal.

„Kao pastir sveopće Crkve, ali i kao rimski biskup, Papa kroz ovakva putovanja izražava vrlo posebnu pozornost prema narodima Sredozemlja. Franjo stoga ne dolazi u Marseille da skrene pozornost na sebe, nego da nas pozove da zajedno s njim pogledamo Sredozemno more, na izazove s kojima se ono suočava”, nastavio je kardinal.

„Još ne znamo što će Papa reći u Marseilleu, ali njegov dolazak je poruka sama po sebi. Naime, ovaj multikulturalni i multireligijski grad, pun potencijala i energije, bori se i s golemim poteškoćama: velikom nesigurnošću za velik dio stanovništva, smrtonosnim posljedicama trgovine drogom, stalnim problemima nezaposlenosti, nesigurnosti, nedostatka obrazovanja itd. No, ova velika mediteranska luka, koja je tijekom svoje povijesti primala sve one koji su svoju zemlju napustili zbog rata ili neimaštine, zna u svojoj raznolikoj populaciji pronaći i izvore hrabrosti, solidarnosti i nade koju mora imati svatko da bi mogao prevladati poteškoće života.“

Stoga je posjet pape Franje također razlog za radost i ponos kršćana te stanovnika grada, dakle domaćinâ Papinog posjeta. Crkva u Marseilleu sanja o mediteranskom području koje je „mjesto bratstva i sestrinstva“, kaže kardinal Aveline, dodajući: „Ako je Papa odlučio doći u Marseille, to je zato što zna da se iz ovog grada može obratiti cijeloj Francuskoj, pa i narodima Europe i cijeloga Sredozemlja. Posjet se odvija u sklopu Mediteranskih susreta koji okupljaju brojne biskupe iz raznih priobalnih država te studente i mlade stručnjake iz obalnih mjesta. Papin posjet promiče sinodalni rad svećenika na Sredozemlju – a potiče i razradu teološkog promišljanja temeljenog na specifičnim pitanjima s kojima se suočavaju mediteranski narodi“, izvještava Vatican News.

Post Tags
Share Post