Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Krajewski ponovno dostavio pomoć u Ukrajinu

Prefekt Dikasterija za službu milosrđa kardinal Konrad Krajewski boravi u posjetu Ukrajinu šesti put od eskalacije oružanog sukoba, izvijestio je u utorak 27. lipnja 2023. Vatican News.


Kardinal Krajewski stigao je u utorak u Herson. U glasovnoj poruci poslanoj Vatican Newsu, kardinal je najnoviji pothvat nazvao „evanđeoskom ekspedicijom“.

Proteklih tjedana, grad Herson na jugu Ukrajine doživio je uništenje brane hidroelektrane Kahovka, uslijed čega je poplavljeno više od 80 sela i gradova i devastirano 20 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a izlilo se više od 150 tona nafte.

Kardinal Krajewski stigao je u Herson u tegljaču sa zalihama hrane (uglavnom iz Južne Koreje, uključujući 100 tisuća liofiliziranih juha). Dopremio je i nužne lijekove iz Vatikana, Poliklinike Gemelli i fonda solidarnosti sa sjedištem u Napulju.

Iz Rima je na put dug više od 3125 kilometara krenuo 22. lipnja. Nakon što je u nedjelju prespavao u Odesi, u ponedjeljak je posjetio Drohobič, drugo po veličini gospodarsko središte tog područja koje se nalazi gotovo 100 kilometara od Lavova.

Obišao je grkokatolički humanitarni centar koji pruža pomoć i utočište potrebitima. Zatim je posjetio lokalnu bolnicu, centar za liječenje alkoholizma i centar za djecu koji trenutno, tijekom godišnjih odmora služi kao utočište za izbjeglice.

U utorak, apostolski milostinjar otputovao je u Mikolajiv gdje je pohodio aktivnu župu koja je i dalje otvorena unatoč jakom ruskom bombardiranju.

Nekoliko sati proveo je sa župnikom, izrazivši zahvalnost za njegovu nepokolebljivu predanost i hrabrost. Također je zahvalio ljudima koji su odlučili ostati. Zajedno su se pomolili, koristeći Papine krunice koje im je podijelio.

Na putu kardinala prati pomoćni biskup Harkiva-Zaporižje mons. Jan Sobiło.

Po dolasku u Herson, brzo su istovarili nužne medicinske potrepštine za prvu pomoć, koje je liječnik razvrstao, a kolima hitne pomoći odmah su distribuirani u klinike i bolnice.

Kardinal Krajewski posjetio je i središte grada koje je opisao kao gotovo napušteno, sa zatvorenim objektima.

„Svako malo čujemo sirene a od ulaska svjedočimo neprestanom bombardiranju. Na kilometar udaljenosti vidjeli smo dim i vatru. Čak je i sinoć grad bio pod napadima.“

„Ipak smo“, dodao je, „zajedno sa župnikom obilazili smo ljude, razgovarali i pružali konkretnu pomoć.“

Grkokatoličke bazilijanke su u utorak navečer dočekale apostolskog milostinjara. „Pružit ćemo im utjehu i Papin zagrljaj, uz poruku da misli na njih i da ne prođe dan a da se ne pomoli za Ukrajinu i one koji pate“, rekao je.

Kardinal Krajewski će nakon dvodnevnog boravka u Hersonu, kako je rekao, možda otići prema Kijevu.

Putovanje će završiti u Lavovu. „Pred nama su još mnogi kilometri, a na povratku nas čeka, tko zna koliko, susreta i molitve“, dodao je.

„Moramo biti blizi ovim ljudima u ime Svetog Oca. Riječi nisu dovoljne; prisutnost je najvažnija.“

„Molimo se za sve njih i molimo se za sebe, da ne bismo postali neosjetljivi za ratne stvarnosti, nego da nastavimo pružati pomoć potrebitima“, poručio je kardinal Krajewski preko Vatican Newsa.

Post Tags
Share Post