Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Parolin: Papa imenuje biskupa Shanghaia za dobrobit biskupije i dijaloga

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je na spomendan sv. Bonaventure, u subotu 15. srpnja 2023. da je papa Franjo imenovao mons. Josipa Shena Bina biskupom Shanghaia, na što se za vatikanske medije osvrnuo državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.


Papa Franjo je mons. Shena Bina premjestio iz biskupije Haimen, u pokrajini Jiangsu, čiji je biskup bio od 2010. u Shanghai, u kontinentalnoj Kini. O toj odluci i mogućem razvoju dijaloga između Svete Stolice i vlasti Narodne Republike Kine državni tajnik kardinal Pietro Parolin govorio je za vatikanske medije.

Spomenuvši prije svega da je Privremeni sporazum o imenovanju biskupa u Kini u listopadu 2022. godine produljen za još dvije godine, kardinal Parolin napomenuo je da je otprilike mjesec dana poslije toga Sveta Stolica morala izraziti iznenađenje i žaljenje zbog vijesti o postavljanju biskupa Johna Penga Weizhaoa kao pomoćnoga biskupa biskupije Jiangxi koju Sveta Stolica ne priznaje, a o čemu nije bila ni konzultirana ni obaviještena.

Što se pak tiče Shanghaia, Sveta Stolica je obaviještena o odredbi koju su donijele kineske vlasti o premještaju mons. Josipa Shena Bina, biskupa Haimena, ali ni u tom slučaju nije bila uključena. Odluku da se uzme vremena prije javnoga komentiranja tog slučaja valja pripisati potrebi da se pozorno procijeni pastoralno stanje biskupije Shanghai, koju Sveta Stolica priznaje i koja je predugo bila bez biskupa, kao i prikladnost premještaja biskupa Shena Bina, cijenjenoga pastira – napomenuo je državni tajnik Svete Stolice.

Dobrobit biskupije i plodonosna pastoralna služba

Oba premještaja izvršena su bez uključivanja Svete Stolice. Čini se da takav način postupanja ne uzima u obzir duh dijaloga i suradnje koji je uspostavljen tijekom godina između Vatikana i kineske strane, i koji je pronašao svoje uporište u Privremenom sporazumu – primijetio je kardinal.

Papa Franjo odlučio je ispraviti kanonsku nepravilnost koja se stvorila u Shanghaiu, u svrhu većega dobra biskupije i plodonosnoga obavljanja biskupove pastoralne službe. Nakana Svetoga Oca je bitno pastoralna i omogućit će biskupu Shenu Binu da mirnije radi na promicanju evangelizacije i podupiranju crkvenoga zajedništva. Istodobno se nadamo da će on, u dogovoru s vlastima, moći pomoći u pravednom i mudrom rješavanju nekih drugih otvorenih pitanja u biskupiji – pojasnio je.

Kardinal Parolin podsjetio je da je Privremeni sporazum o imenovanju biskupa u Kini potpisan na dvije godine 2018., te da je potom dvaput obnovljen, 2020. i 2022. godine. Njegovo temeljno načelo je suglasnost u odlukama koje se odnose na biskupe. U slučaju nepredviđenih situacija, valja ih pokušati riješiti iskreno i dalekovidno, bolje čitajući ono što je napisano i nadahnjujući se načelima koja su vodila njegovo sastavljanje. To pokušavamo razjasniti u otvorenom dijalogu i u suočavanju s kineskom stranom punom poštovanja – istaknuo je državni tajnik.

Pouzdajući se u mudrost i dobru volju sviju, nadamo se da ćemo doći do pozitivnih zaključaka, korisnih za nastavak puta, nadvladavajući sve teškoće – dodao je.

Konsenzus poradi sprječavanja nesporazuma

Kardinal Parolin, dakle, ustraje na otvorenom dijalogu i susretu s kineskom stranom u međusobnom poštovanju. Premještaji biskupa iz jedne biskupije u drugu nisu kanonska anomalija, nego odredbe koje pripadaju „fiziologiji“ upravljanja Crkvom u cijelom svijetu kada to zahtijevaju pastoralne potrebe i dobro dušā. To stoga nije prepreka ni u Kini – objasnio je. U tom smislu, Sveta Stolica nije protiv premještaja biskupa u Kini. Problem bi nastao kad bi se postupalo bez konsenzusa.

Po mom mišljenju, pravilna primjena sporazuma omogućuje da se izbjegnu takve teškoće. Stoga je važno, odnosno prijeko potrebno, da se sva biskupska imenovanja u Kini, uključujući premještaje, obavljaju konsenzusom, kako je dogovoreno, i održavajući živim duh dijaloga među stranama. Trebamo zajedno spriječiti neskladne situacije koje stvaraju nesuglasice i nesporazume također unutar katoličkih zajednica, a dobra primjena sporazuma jedan je od načina za to, zajedno s iskrenim dijalogom– napomenuo je kardinal Parolin.

Tri hitne teme

Potom se osvrnuo na niz slojevitih situacija i otvorenih pitanja u Crkvi u Kini koje valja hitno razmotriti. Pritom je posebno izdvojio tri: biskupsku konferenciju; komunikaciju kineskih biskupa s papom; te evangelizaciju. Prije svega, Sveta Stolica želi vidjeti kako raste odgovornost biskupa u vođenju Crkve u Kini, a za to je potrebno da se što prije prizna biskupska konferencija opremljena statutima koji odgovaraju njezinoj crkvenoj naravi i pastoralnom poslanju. U tom kontekstu treba se uspostaviti redovita komunikacija između kineskih biskupa i rimskog biskupa, prijeko potrebna za učinkovito zajedništvo, znajući da sve to pripada strukturi i nauku Katoličke Crkve, za koju su kineske vlasti uvijek govorile da ne žele mijenjati.

Valja, međutim, reći da previše sumnji usporava i priječi djelo evangelizacije. Kineski katolici, čak i oni koji su definirani kao „tajni“, zaslužuju povjerenje, jer iskreno žele biti lojalni građani i poštovani u svojoj savjesti i vjeri – istaknuo je kardinal Parolin.

Stoga je potrebno prevladati nepovjerenje prema katoličanstvu koje nije vjera koju valja smatrati stranom – a još manje suprotnom – kulturi toga velikog naroda – napomenuo je.

Ured za vezu u Kini

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost dijaloga između Svete Stolice i vlasti NR Kine, državni tajnik Svete Stolice prije svega je napomenuo da je prihvatio dati taj intervju zato što katolički vjernici, i ne samo oni u Kini, imaju pravo biti prikladno informirani.

Svjestan je da prepreke na putu potkopavaju povjerenje i oduzimaju pozitivnu energiju. Unatoč tomu, razlozi za dijalog čine mu se još jači – kazao je. Problemi su neizbježni, ali ako taj dijalog raste u istini i međusobnom poštovanju, mogao bi se pokazati plodonosnim za Crkvu i kinesko društvo.

Da bi pomogao da dijalog između dviju strana bude „tečniji i plodonosniji“, kardinal Parolin predlaže otvaranje stalnoga ureda za vezu Svete Stolice u Kini, koji – po njegovu mišljenju – ne bi samo podupirao dijalog s građanskim vlastima, nego bi pridonio potpunom pomirenju unutar Crkve u Kini i njezinom hodu prema željenoj normalnosti.

Na kraju, potpisali smo Sporazum koji se može nazvati povijesnim, ali koji valja primijeniti u cijelosti i na najispravniji mogući način. Danas, u ključnom trenutku njegove provedbe, potrebna nam je dobra volja, konsenzus i suradnja koji su nam omogućili sklopiti taj dalekovidni sporazum. Sveta Stolica je odlučna učiniti svoj dio da bi se taj put nastavio – istaknuo je na kraju kardinal Parolin.

Post Tags
Share Post