Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Knjiga „Die leise Macht“ mons. Nikole Eterovića predstavljena u Kölnu

Knjiga „ Die leise Macht- Die Diplomatie des Heiligen Stuhls“ (Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice) predstavljena je 4. veljače 2024. u Minoritenkirche u Kölnu.


Nuncij Eterović najprije je predslavio svečanu misu u zajedništvu s voditeljem HKM-a Köln fra Vukom Buljanom i okupljenim vjernicima.

Predstavljanju je nazočilo više od dvjesto Hrvata. Knjigu su predstavili sutkinja upravnog suda u Cotbussu dr. sc. Claudia Stahl, autorica knjige „Stepinac – Die Biografie“, i generalni konzul doc. dr. sc. Ivan Bulić, povjesničar koji je prije preuzimanja diplomatske dužnosti bio nositelj kolegija suvremene hrvatske i svjetske povijesti 19. i 20. stoljeća na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Dr. sc. Bulić podsjetio je na ulogu Svete Stolice u povijesti Hrvatske. Važnu ulogu u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske imao je sv. Ivan Pavao II., u što je bio uključen i mons. Eterović. No, prvi dokument kojim je onodobna Hrvatska međunarodno priznata kao suverena i samostalna država od vrhovnog autoriteta onoga doba, je pismo Ivana VIII., od 7. lipnja 879. To je prvi hrvatski državotvorni dokument, ustvrdio je Bulić. Dodao je da se stoga obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

„Upravo o tako važnom u obostranoj povijesti, kako Republike Hrvatske tako i Svete Stolice, detaljno je opisano u knjizi“ mons. Eterovića, nastavio je.

Naslov knjige „Tih moć“ pojasnio je riječima kardinala Jean-Louisa Taurana koji je pak citirao Blaisea Pascala: „Suština moći je zaštititi.“

„Dakle, moć Svete Stolice nije onakva ‚moć‘ kako ju doživljavamo u svakodnevnici ili u prosječnom shvaćanju moći. No, ipak je ‚moć‘ jer se pokazala učinkovitom“, rekao je dr. sc. Bulić.

Poslanje Svete Stolice je, dakle, „izrazito duhovne naravi te ne posjeduje gospodarske ni ine materijalne interese jer joj je temeljno zauzimanje za boljitak čovjeka i ljudske zajednice s etičkog i moralnog polazišta, nadahnuća i svrhe“, poručio je.

U drugom dijelu izlaganja predavač se osvrnuo na povijesne okolnosti raspada Jugoslavije i priznanja RH.

Među ostalim, izdvojio je djelovanje Pape iz Bijele Hrvatske koji je „omogućio da se mnogo vjernika molilo za mir na područjima Hrvatske, čime se senzibiliralo javno mnijenje koje je onda moglo utjecati i na odluke političara u pojedinim zemljama u traženju pravednog mira“.

Sveti Papa je isto tako povjerio mons. Angelu Sodanu i mons. Tauranu proces koji je završio 13. siječnja 1992. priznanjem Republike Hrvatske od strane Svete Stolice, dva dana prije članica Europske zajednice, podsjetio je Bulić.

Poručio je da je cilj djelovanja vatikanske diplomacije bilo zaustavljanje neprijateljstva, po načelu „sile prava, a ne prava sile“.

Na kraju izlaganja konzul Bulić dotaknuo se službe mons. Nikole Eterovića koji je gotovo deset godina u Državnom tajništvu Svete Stolice bio zadužen za zemlje srednje i istočne Europe. Predavač je stoga zahvalio autoru knjige za njegovu angažiranost u međunarodnom priznanju Hrvatske i u općem odnosu prema vjeri i domovini.

Na kraju predstavljanja, fra Vuk je uručio prigodne darove nunciju Eteroviću i predstavljačima.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post