Dobro došli na portal Mreže Riječi

Krist Kralj svega stvorenja svetkovina je u liturgijskom kalendaru koja se slavi u Katoličkoj crkvi i u nekim protestantskim Crkvama zadnje nedjelje prije početka došašća.


Odabrano mjesto u kalendaru vjernika želi podsjetiti da je Krist i Njegovo nebesko kraljevstvo cilj vjerničkog zemaljskog putovanja. I došašće vjernika podsjeća na konačni dolazak Krista Kralja, na koncu svijeta. Kristovo je kraljevstvo, naime, početak i cilj cjelokupne povijesti i svakog čovjeka; prema riječima svetopisamske knjige koja se zove Otkrivenje ii Apokalipsa: ”Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.”

Svetkovinu Krista Kralja godine 1925. godine u kalendar opće Crkve uveo je papa Pio XI., a vanjski povod za to bila je proslava 1600. godišnjice prvog općeg sabora održanog u Niceji, godine 325. Puno ime blagdana jest: Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja.

Kristovo kraljevstvo nije kao što su ovozemna kraljevstva. Od toga se Krist odlučno ogradio izjavivši pred Pilatom: ”Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta” (lv 18,36).

Kristovo je kraljevstvo duhovne naravi, a Krist je Kralj ljubavi, pravde i mira. Zapovijed ljubavi postavio je na vrh svim svojim zapovijedima, koju je On prvi proveo u djelo žrtvujući svoj život ne samo za one koji su ga ljubili već i za one koji su ga mrzili. Sjetimo se Kristovih riječi: ”Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tome će svi upoznati da ste moji učenici.” (lv 13,34).

Pravda jest mjera ljubavi. Gdje nema pravde, nema govora o ljubavi. Bez ljubavi i pravde nema mira. Budući da je Krist sama ljubav i pravda, samo nam On može dati pravi mir.

Priznati Krista svojim Kraljem, za nas vjernike znači da budemo i djelujemo u svijetu kao što je to On činio.

Ova je svetkovina i navještaj slobode, nade, odgovornosti prema ovome svijetu i njegovoj budućnosti. To zasigurno od nas traži i da se pitamo na kojoj smo dionici našeg hoda  prema Njemu te da ispitamo svoju savjest, najprije kao pojedinci, ali i kao zajednica.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post