Dobro došli na portal Mreže Riječi

Održan 6. Antunovski hod mladih od Sesvetskih Sela do Svetoga Duha u Zagrebu, sudjelovalo više od 10 000 ljudi

Uz sudionike iz svih dijelova Hrvatske, pogotovo od onuda gdje djeluju franjevci konventualci, bili su tu i mladi kao i prošle godine iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Srbije te drugih zemalja, poput Makedonije


Veliko okupljanje mladih iz Zagreba, Sesvetskih Sela, Zagrebačke nadbiskupije, ali – iz godine u godinu – sve više i drugih dijelova Hrvatske i nekoliko europskih zemalja održano je po šesti put u subotu, 8. lipnja, u sklopu Antunovskog hoda u kojem je 11 tisuće njih sudjelovalo od sesvetske župe Sv. Antuna Padovanskog, na periferijama glavnoga grada, do njegova samoga srca bazilike Sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu.

Oko jedanaest tisuća mladih, kako su nam potvrdili organizatori,  svoj 16 kilometara dug hodočasnički put započeli su najprije svetom misom, a obogatili su ga u hodu molitvom, pjesmom i tišinom, ali i glasnim i rasplesanim slavljenjem pogotovo na zagrebačkom središnjem trgu što je trajalo više od sat i pol vremena i u konačnici dolaskom do Svetoga Duha bdijenjem i slavljenjem pred Presvetim, a sve uoči četvrtka, 13. lipnja, kada slavimo spomendana ‘sveca svega svijeta’ iz franjevačkoga reda. Geslo 6. Antunovskog hoda mladih bilo je ‘Tko daje srce daje sve’.

Ovaj gotovo desetosatni hod zajedničkim snagama organiziraju Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca, dvije spomenute župa Sv. Antuna Padovanskog uz podršku Evangelizacijske zajednice ‘Sveti Duh’ predvođene svojim voditeljem i inicijatorom hoda fra Stjepanom Brčinom.

Fra Stjepan je predslavio i podnevnu središnju svetu misu, a pri kraju samoga hodočašća još u hodu od Trga bana Josipa Jelačića do Svetoga Duha za Informativnu katoličku agenciju je izjavio da ovo događanje duhovno budi i Zagreb i Hrvatsku “jer smo vidjeli da mladima ne smeta ni sunce ni umor ni ništa drugo i da slave Boga ovakvim srcem i radošću tako da mislim da ovo doista jest jedno veliko duhovno buđenje”.

“Na ovaj način smo ih htjeli ohrabriti na ono kao što kaže i geslo našeg hoda ‘Tko daje srce, daje sve’. Danas sam im baš uputio poruku na misi i rekao: Molim vas, budite po primjeru svetog Antuna, nemojte ljubiti polovično, nemojte davati polovično  srce, dajte ga drugome cijelog tamo gdje jeste; u svojoj obitelji, na svome poslu, u svojoj zajednici, gdje god se nalazili. No nikakva polovičnost, nego samo cijelo srce”, rekao nam je fra Stjepan.

Uz sudionike iz svih dijelova Hrvatske, pogotovo od onuda gdje djeluju franjevci konventualci, bili su tu i mladi kao i prošle godine iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Srbije te drugih zemalja, poput Makedonije, iz Strumice koji su nam rekli da im je ovo drugi dolazak na Antunovski hod.

Oduševila ih je prošlogodišnja atmosfera, pogotovo toliki broj mladih i njihovo zajedništvo, a i svi drugi koje smo također susreli potvrdili su da je svakako najdojmljivije slavljenje i svjedočenje Boga na otvorenom.

Izvor: IKA/Bitno.net

Post Tags
Share Post