Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Održan međuvjerski mirovni hod u Jeruzalemu

Stotine pripadnika različitih vjeroispovijesti sudjelovalo je u mimohodu za mir i ljudska prava kroz Jeruzalem u ponedjeljak 4. lipnja 2024., u jeku sukoba u Gazi između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas, izvijestila je KNA.


Mimohodom kroz grad “iz kojeg je nastao svijet i koji je trebao biti grad pravičnosti i mira”, sudionici su željeli “u ovom bolnom vremenu glasnim i odlučnim glasom navijestiti Božju riječ”, rekla je rabinka Leah Schakdiel po svršetku hoda pred Jaffinim vratima na ulazu u jeruzalemski stari grad.

“Mir, jednakost i pravičnost za sve ljude između rijeke i mora”, poručila je Schakdiel, dajući time novo značenje poznatom sloganu “Od rijeke do mora” koji zloupotrebljavaju radikali na obje strane u bliskoistočnome sukobu. Međuvjerski mirovni hod u jeku rata u Gazi koji traje gotovo osam mjeseci svojevrsna je protuteža nacionalističkom izraelskom hodu zastava desničarskih udruga u srijedu, tijekom kojega redovito dolazi do rasistički motiviranog nasilja.

Na početku hoda, koji je potaknula udruga “Rabini za ljudska prava”, sudionici su se okupili na zajedničkoj molitvi u srcu pješačke zone u zapadnom Jeruzalemu. Pokraj gradske vijećnice i uzduž zapadnog gradskog zida sudionici su hodali do vrata Jaffe, bez zastava, ali pjevajući poznate mirovne napjeve poput “Od javo shalom aleinu” (Doći će nam mir). Rabini, imami, svećenici i šeici smjenjivali su se kao govornici, zahtijevajući bolje rješenje sukoba od rata. Govorili su na hebrejskom i arapskom jeziku i svatko je dobio pljesak okupljenih pripadnika najmanje pet vjeroispovijesti.

Nakon mjeseci rata s brojnim žrtvama, zajednički mimohod djeluje “zastrašujuće, gotovo opasno”, izjavio je rabin reformske židovske jeruzalemske zajednice “Kol Hn Neschama” Oded Mazor. Unatoč tomu, to je jedini put i mora se prijeći zajednički. “Iz Jeruzalema mora doći veliki poziv na mir, koji nastaje gledanjem jednih drugima u oči”, poručio je Mazor.

Sloboda, mir, jednakost i pravičnost bile su zajedničke teme nagovora, molitava i pjesama. Mora se usredotočiti na zajedničko, umjesto naglašavati ono što dijeli, rekao je druški šeik Junis Amascha za KNA. Radi sudjelovanja je prešao dugačak put od brda Karmela na sjeveru Izraela, uključujući “tri sata zastoja”, da bi pokazao solidarnost s “ovim forumom za mir”, u skladu s duhovnim načelom Druza kao “mosta k miru”. Vjera mora okupljati umjesto dijeliti, naglasio je Amascha.

“U Svetoj Zemlji trenutno nema mnogo onih koji su još optimistični glede mira, ali mnogi od njih su ovdje.” Treba biti na njihovoj strani, naglasio je pastor evangeličke Otkupiteljeve crkve u Jeruzalemu Joachim Lenz. Ne smije se prepustiti Sveti Grad onima koji ne žele mir, poručio je.

Poznati britansko-izraelski rabin David Rosen ovo okupljanje predstavlja “međuvjerski angažman za mir”. Drugo po redu okupljanje, daleko brojnije nego prošle godine, predstavlja “znak nade u teškim vremenima”, rekao je.

“Nada je djelovanje”, naglasio je mirovni aktivist Maoz Inon, čije su roditelje 7. listopada ubili Hamasovi teroristi.

Na kraju hoda, članovi židovsko-kršćansko-muslimanskog “Jeruzalemskog mladeškog zbora” pjevali su pjesmu koja sadrži riječi: “Ali vidjet ćemo izlazak sunca. Ova tama ne može trajati.” “Živimo u ratovima. Osjećamo bol drugoga. Zbog tebe znam da moramo izabrati drugi put”, glasi jedan drugi stih pjesme.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post