Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Vi ste moja krila za pronošenje evanđelja diljem svijeta

Papa Franjo je danas, 14. travnja, primio u audijenciju upravitelje i osoblje talijanske zrakoplovne kompanije ITA Airways, uz pomoć koje putuje kako bi potvrdio braću u vjeri, bio blizu onima koji trpe, te pomogao onima koji se zauzimaju za mir. Potvrdio je svoja sljedeća putovanja: „Za dva tjedna otići ću u Mađarsku, potom slijedi Marseilles, te Mongolija“

Oni su „Papina krila“ koja mu omogućuju letjeti do kraja svijeta donoseći evanđelje nade i mira, kao što je bilo s posljednjim putovanjem pape Franje, onim u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan, i kao što će biti u prigodi njegova 41. apostolskog putovanja, od 28. do 30. travnja, kada će otputovati u Mađarsku, a poslije će – kako je sâm rekao – uslijediti Marseilles, pa Mongolija… i sve stvari koje su na listi čekanja.

Sveti Pavao VI., prvi papa koji je putovao

Tako je papa Franjo pozdravio upravitelje i osoblje talijanske zrakoplovne kompanije ITA Airways, primivši ih u audijenciju, i zahvalio im što su – kako je rekao – „sletjeli u Vatikan“, te im povjerio jednu svoju misao: da je sveti Pavao imao priliku putovati zrakoplovom, što bi se dogodilo? Vjerojatno ono što se dogodilo s papom njegova imena, svetim Pavlom VI., prvim papom u povijesti koji je zrakoplovom otišao na apostolsko hodočašće. Bilo je to 4. siječnja 1964. godine kada se ukrcao u DC8 kompanije Alitalia, na jedan od onih DC8 – primijetio je papa Franjo – koji su sada u mirovini.

Papa Montini silno je želio putovanje u Svetu zemlju, kratko, ali vrlo intenzivno. Najavio ga je saborskim ocima s entuzijazmom i dirnut, na kraju drugoga zasjedanja Drugoga vatikanskog sabora. Tim su letom, s polaskom iz Rima-Fiumicino i dolaskom u Amman, započela papinska putovanja diljem svijeta; nov način obavljanja papine pastoralne službe, koji je rimskom biskupu omogućio doprijeti do mnogo ljudi koji nikada ne bi mogli doći na hodočašće u Rim.

Putovanja, oblik poslanja

Osam je bilo putovanja Pavla VI. tijekom njegova papinstva, na sve kontinente – podsjetio je papa Franjo – 104 je bilo onih na koja je tijekom 27 godina pontifikata otišao „vrijedni“ sveti Ivan Pavao II., za kojega je to bio oblik poslanja koji je postao sastavni dio papinstva, kao za Benedikta XVI. i samoga papu Franju. Sva su ta putovanja ostvarena zahvaljujući talijanskom nacionalnom zrakoplovnom prijevozniku koji obično prati Petrova nasljednika i njegovu pratnju na odlasku na putovanje, a u nekim slučajevima to čini i na povratku te na internim putovanjima, ili iz jedne zemlje u drugu u okviru istoga putovanja.

Riječ je o vrlo dragocjenoj usluzi koja zahtijeva stručnost, brigu i pozornost prema brojnim pojedinostima, uključujući ne laku logistiku. To dobro zna Papa koji – kao što vidite – ima problema s kretanjem, ali zahvaljujući vašoj pomoći nastavlja putovati!

Za papu je važno putovati kako bi se susreo s ljudima, vjerskim zajednicama, vjernicima drugih religija, kao i ženama i muškarcima dobre volje… – istaknuo je papa Franjo te primijetio:

 Osobno se susresti, osobno razgovarati, drugačije je od prisutnosti preko poruke, ili videa. Nije to isto…

Rimski je biskup stoga zahvalio svima koji mu omogućuju da putuje kako bi potvrdio svoju braću u vjeri, bio blizu onima koji trpe, i pomogao onima koji se zauzimaju za mir.

Post Tags
Share Post